Biljka budućnosti: Gajenje industrijske konoplje vrlo isplativo

Biljka budućnosti: Gajenje industrijske konoplje vrlo isplativo

Nekada se u našem regionu konoplja gajila na 50.000 ha, od čega je 80% bilo u Vojvodini. Očekuje se da za 5-10 godina pod konopljom bude nekoliko desetina hiljada hektara. Ovo je logičan sled, s obzirom na to da je rast površina pod ovom biljkom očigledan. U toku 2015. godine bilo je 60 ha, dok je 2016. godine čak 250 ha zasada konoplje, objašnjava Maja Timotijević, predsednica Udruženja „Konoplja“.


 

 

Profitabilnost gajenja industrijske konoplje

Industrijska konoplja je jednogodišnja biljka, koja sadrži manje od 0,3% psihoaktivne supstance THC, i koja se seje u periodu april-maj, a žetva je već u septembru. To je pre svega ekološka biljka koja ne zahteva nikakvo prskanje hemijskim preparatima, a opet ima veliku količinu zelene mase. Sa samo 1 ha, konoplja može da proizvede vlakana kao što se proizvodi na 4 ha šume ili 2 ha pamuka. Kod konoplje se koriste svi delovi biljke – stabljika, cvet, list, plod, pa čak i koren“, kaže Maja Timotijević.

Ona dodaje da gajenje konoplje donosi veliki benefit poljoprivrednim proizvođačima i da podiže njihovu konkurentnost na tržištu. Uzgoj industrijske konoplje predstavlja šansu za mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, jer na malim površinama može da se ostvari veći prihod i do 4 puta u odnosu na konvencionalne useve. Preradom industrijske konoplje vrednost proizvoda podiže se i do 10 puta. To je proizvod koji se lako prodaje i lako izvozi.
 

Biljka budućnosti: Gajenje industrijske konoplje vrlo isplativo - © Pixabay

Primena konoplje u industriji

U svetu se konoplja gaji u različite svrhe. Preko 20.000 proizvoda pravi se od industrijske konoplje. Značajna je kako u industriji papira, tekstilnoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, tako i u kozmetici, građevinarstvu i zaštiti životne sredine.

Primena konoplje u industriji se neverovatno brzo širi i to u proizvodnji papira, bio-kompozitnih materijala za automobilsku industriju, građevinsku industriju, biorazgradive plastike. A svaki dan se otkriva nova mogućnost primene.

Najveći rast prerade konoplje desio se u prehrambenoj industriji. Upravo je to razlog zašto je proizvodnja semena konoplje tako naglo porasla. Početak prerade cveta i lista u procesu ekstrakcije i dobijanje CBD ulja koje se koristi i u prehrambenoj, ali i u farmaceutskoj industriji je rezultovao ovako velikim skokom proizvodnje i prerade od 3.000%“, navodi predsednica udruženja „Konoplja“.
 

Biljka budućnosti: Gajenje industrijske konoplje vrlo isplativo - © Pixabay


U Evropi raste proizvodnja konoplje

Najveći svetski proizvođači industrijske konoplje su Kina, Rusija i Kanada. SAD je donedavno imala zabranu gajenja konoplje u većini država, međutim, poslednjih nekoliko meseci ove zabrane se ukidaju i povećava se broj država koje dozvoljavaju gajenje.

U svim zemljama Evrope i sveta zabeležen je neverovatan rast u proizvodnji konoplje. Najveći proizvođači ove biljke u Evropi su Francuska, Nemačka, Austrija, Španija, Holandija, Mađarska, Poljska, Rumunija i Hrvatska. Reč je o većini zemalja u našem okruženju.
 

Biljka budućnosti: Gajenje industrijske konoplje vrlo isplativo - © Pixabay


Perspektive gajenja konoplje u Srbiji

Predlažemo da se primene pravila iz liberalnijih legislativa zemalja EU. Na taj način ćemo omogućiti investitorima da dođu i ulažu u našu poljoprivredu, podići ćemo konkurentnost poljoprivrednika, jer je cena proizvoda konoplje dovoljno primamljiva za njih. Profit je bar dva puta veći nego kod kukuruza. Ona je rentabilna i na površini od 2-3 ha, a uz pomoć nje možemo otvoriti nova radna mesta u preradnim fabrikama. Pored toga, radi se o ekološki veoma poželjnoj proizvodnji, za koju su fondovi EU i namenjeni“, objašnjava Maja.

Zahtevi su veliki, ali ima i mnogo izazova, dodaje ona, kao što je proširenje sortne liste, jer je sada dozvoljena setva samo dve sorte. Takođe je potrebna edukacija poljoprivrednih proizvođača, zatim kupovina adekvatne mehanizacije, i zakonska regulativa koja je uvek prepreka ili faktor gušenja neke proizvodnje.


Udruženje proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta „Konoplja“ je zvanično osnovano pre dve godine, a pre godinu dana i Poljoprivredna zadruga „Konoplja“. Cilj udruženja je da se polako vrati industrijska konoplja na naša polja.

Sagovornik: Dr Maja Timotijević, predsednica Udruženja „Konoplja“

Komentari (2)

ŽIVANKO MARINKOVIĆ

2022-07-20 23:02:24

Pošaljite mi odgovor ? Hvala i pozdrav, Živanko

ŽIVANKO MARINKOVIĆ

2022-07-02 15:56:31

Gospodo, zamolio bih Vas za više informacija za dobijanje dozvole za proizvodnju konoplje. Takodje me interesuje, ako se učlanim u udruženje da li je zagarantovan otkup i kako to funkcioniše ? Posedujem svu potrebnu mehanizaciju. Molio bih Vas da mi pošaljete informaciju sa kim i kako da stupim u kontakt ?
Unapred se zahvaljujem,
Živanko Marinkovic

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica