6 vrsta voća i povrća koje SIGURNO daju plodove ČAK i kad ih gajite U STANU

6 vrsta voća i povrća koje SIGURNO daju plodove ČAK i kad ih gajite U STANU

plavi patlidzan

Prostor u urbanoj bašti je obično prilično ograničen, ali ne očajavajte. Mnoštvo povrća, pa čak i poneko voće može dati plodove u zatvorenom prostoru! Život u gradu često ne daje mogućnosti za redovnu baštu, ali uz topao, sunčan prozor i prave sorte, neko voće i povrće može se uspešno uzgajati u zatvorenom prostoru.

Rezultati neće biti tako spektakularni kao što bi bili kada bi se voće i povrće uzgajalo napolju u tradicionalnom vrtu, ali moguće je. Evo vodiča koji će vam pomoći u odabiru pravih vrsta i brizi o njima.

Povrće

Nekoliko sorti povrća je moguće gajiti u zatvorenom prostoru. Kad god je to moguće, odaberite kompaktne sorte “grmova” i osigurajte da dnevno dobijaju najmanje 6 sati sunčeve svetlosti.

Kada biljke počnu da rađaju, od presudnog je značaja da se redovno i ravnomerno zalivaju. Prekomerno zalivanje može uzrokovati da biljke napuknu i raspadnu se, a nedovoljno vode može dovesti do sušenja. Važna je i toplota, nemojte postavljati biljke na hladna, skrovita mesta.

1. Plavi patlidžan

Ova biljka sa elegantnim ljubičastim plodovima dobro uspeva u posudama za gajenje. Može narasti do visine od oko jednog metra i treba je podupreti letvicom. Lagano je prskajte vodom i podrezujte ako pređe 30 cm visine.

Bela lepršasta vaš može biti problem. Za lečenje koristite lepljivu zamku. NE prskajte pesticidom, osim ako na etiketi nije izričito napisano da je formulisana za prehrambene kulture, pa čak i onda koristite štedljivo.

Krastavcici kornisoni 

2. Krastavac

Poput patlidžana, i ovu biljku bi trebalo vezati kočićima. Odaberite sortu „grma“ koja rađe manje plodove krastavca i održavajte vlažnu zemlju. Krastavci su veoma žedne biljke i treba ih redovno zalivati kako bi se plod pravilno razvio.

Loze, koje narastu u visinu od oko 1 metra, mogu se gajiti oko nosača.


3. Paradajz

Samo sitne sorte ćeri paradajza mogu se uspešno gajiti u zatvorenom prostoru, ali mogu biti jednako ukusne kao i njihova velika braća. Potrebno je da ga gajite ispod osunčanog prozora.

Raste u saksiji ili kao viseća biljka. Održavajte je vlažnom i nađubrenom. Zaprašivanje će možda pomoći ako nežno tapkate po stabljikama kad biljka procveta. Probajte patuljaste sorte poput Tiny Tim i Tumbler (viseći paradajz).

jagode u saci

Voće

# 1. Jagode

Jagode se mogu uspešno gajiti u saksiji ili drugim posudama. Isprobajte sortu alpskih jagoda za najbolje rezultate. Plodovi će se pojaviti nakon 5 meseci od klijanja semena. Kao i za povrće, potrebno je puno sunca.


# 2. Kumkvat (fortunela)

Reč je o jedinom citrusu koji se može prilagoditi gajenju u zatvorenom.

Plodovi će biti mali – oko 2-3 cm, ali vrlo jestivi. Kao bonus cveće će dodati svež miris vazduhu tokom celog leta. Držite ga na toplom.


kikiriki neociscen

Ostalo

Kikiriki

Deca će se zabavljati sadnjom neočišćenih i nepraženih kikirikija i gledajući ih kako rastu u biljku koja svoje plodove uvodi u tlo. Toplota je presudna za uspeh ovog useva.

Uz malo pažnje i strpljenja, mnoštvo proizvoda može se prikupiti sa bilo kojeg toplog, sunčanog prozora.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica