Veterinarska inspekcija naložila povlačenje voćnog jogurta uvezenog iz Rumunije

Veterinarska inspekcija naložila povlačenje voćnog jogurta uvezenog iz Rumunije

U voćnom jogurtu iz Rumunije nađeni fragmenti plastike na šta je potrošače u Evropskoj uniji upozorila Evropska komisija.

 jogurt © Pixabay

 

Evropska komisija, kroz Sistem brzog obaveštavanja za hranu i hranu za životinje – RASFF, 28. avgusta 2018. uputila je hitno obaveštenje o nalazu fragmenata plastike u voćnom jogurtu sa ukusom jagode ACTIVIA DANONE strawberry, uvezenom iz Rumunije, piše Poljoprivrednik.

Na osnovu žalbi potrošača u Finskoj koja je isti brend uvezla iz Poljske, poslato je upozorenje svim zemljama u koje je proizvod sa spornim lotom uvezen, uključujući i Srbiju.

Veterinarska inspekcija je po dobijanju obaveštenja izvršila službenu kontrolu uvoznog skladišta i prateće dokumentacije, gde je utvrđeno da je u Srbiju uvezena količina od 81 kilogram, u pakovanjima od 4×125 grama.

Iako do sada nije utvrđeno da su u jogurtu koji se nalazi na našem tržištu nađeni fragmenti plastike, vodeći se principom predostrožnosti, naloženo je subjektu u poslovanju hranom da izvrši opoziv/povlačenje sa tržišta sve preostale količine potencijalno spornog proizvoda, prenosi Poljoprivrednik.

O preduzetim merama i aktivnostima obaveštena je i Evropska komisija, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica