Troškovi globalnog uvoza hrane rastu

Troškovi globalnog uvoza hrane rastu

Očekuje se da troškovi uvoza hrane, porastu ove godine na 1,4 hiljade milijardi dolara, uprkos tome što su cene naminirnica stabline. Ovo povećanje je šest odsto više u odnosu na 2016. i drugi najviši nivo ikada, prema najnovijem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO). 

Uvoz

Do rasta troškova uvoza hrane dolazi zbog povećane globalne tražnje za većinom namirnica, kao i većih cena kargo transporta, navodi Tanjug.

Kako se dodaje, posebno su zabrinjavajuće ekonomske i društvene implikacije od dvocifrenog rasta troškova uvoza hrane na najnerazvijenije zemlje i zemlje sa niskim prihodom i nedostatkom hrane.

Veći računi ne znače nužno i da te zemlje kupuju više namirnica, budući da su troškovi uvoza znatno eskalirali rekao je ekonomista FAO Adam Prakaš.

FAO primećuje da do većih troškova uvoza dolazi u vreme kada su zalihe obilne, prognoze o žetvi dobre, a tržišta prehrambenih proizvoda dobro snadbevena.

Izveštaj FAO, koji se objavljuje dva puta godišnje, pažljivo ispituje tržišta ključnih prehrambenih kategorija, među kojima su mlečni proizvodi, riba, biljna ulja i najčešće korišćene žitarice.

Izvor: Tanjug, Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica