Čipsiranje – Najpraktičnija tehnologija sušenja jabuke i kruške

Čipsiranje – Najpraktičnija tehnologija sušenja jabuke i kruške

Jabuka je veoma cenjen izvozni artikal naše zemlje, ali se često prodaje u sirovom obliku. Saznajte kako se i zbog čega ovo voće suši.

Sušena jabuka i kruška - © D.Č. / Agromedia

U 21. veku Srbija je intenzivirala izvoz jabuke i kruške, naročito u svežem stanju. U toj sferi posebno dominira izvoz za Rusiju. Srbija ima prosečnu proizvodnju jabuke po glavi stanovnika oko 24 kg, što je malo, imajući u vidu rentabilnost i povoljne uslove za uzgoj ovog voća. Ista je stvar i sa trećom najzastupljenijom vrstom voća kod nas, kruškom.

Evo zašto je borovnica zdravija od čipsa!

Pored svežeg voća, zastupljene su i sušare koje se bave „čipsiranjem“ jabuka i krušaka. „Čipsiranje“ je naziv za sušenje jabuka tako da krajnji proizvodi imaju listiće poput krompirovog čipsa. Sušena jabuka i kruška, osim interesantnog izgleda, može biti zanimljiva u pogledu jeftinijeg transporta i dužeg čuvanja proizvoda, gde se čuvaju sve njegove organoleptičke osobine i nutritivne vrednosti. Postoji dosta načina sušenja svežih, isečenih plodova, počevši od najjednostavnijeg – na suncu, do tunelskog sušenja industrijskog tipa.

Kako osušiti višnju

Tunelske sušnice

Tunelske sušnice su najčešće izrađene u vidu objekata. Karakteristika ovog tipa sušara je izdužena komora, odnosno tunel, koji može da bude dužine i do 90 m. U komoru se postavljaju vagoneti na kojima su smeštene lese za prihvatanje plodova. Ovi vagoneti su smešteni na šinama i ugrađeni su u pod duž komore, a kretanje vagoneta obezbeđuje se pomoću potiskivača.

 


Čips od jabuka - © Pixabay

 

U gornjem, manjem delu sušare nalaze se gorionik, izmenjivač toplote i ventilator, dok se u donjem delu nalaze vagoneti oko kojih se preko specijalnih usmerivača zatvara prazan prostor i time obezbeđuje ravnomerno sušenje. Ove sušare mogu da budu većeg kapaciteta, preko 20 tona. U zavisnosti od načina kretanja zagrejanog vazduha u odnosu na kretanje vagoneta sa plodovima, sušare mogu biti četvorosmerne tunelske sušare i istosmerne tunelske sušare.


Sušenje jabuke u kućnim uslovima

Kako napraviti čips od jabuke u kućnim uslovima

Naposletku, praktično je sušiti ovo voće i u kućnoj varijanti, pomoću mini uređaja za dehidraciju svežih namirnica, koji imaju po 4-5 nivoa na koje se slažu isečeni plodovi. Proces sušenja se automatski podešava. Ovim, ne tako komplikovanim postupkom se može dobiti biološki vredan dodatak ishrani ili začin u pripremi hrane.


Autor: D.Č.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica