Strogi zahtevi: Evo kako se pakuju proizvodi za svetsko tržište

Strogi zahtevi: Evo kako se pakuju proizvodi za svetsko tržište

Na svetskom tržištu danas je sve veća potražnja za svežim, prirodno očuvanim i kvalitetnim prehrambenim proizvodima koji su u toku proizvodnje, što je moguće, manje fizički i hemijski tretirani. Ovaj trend pred proizvođače nameće zadatak da obrate posebnu pažnju na usavršavanje metoda prerade koje produžavaju trajanje i koje isključuju veštačke aditive i konzervanse. A evo koji su zahtevi svetskog tržišta kada je reč o ambalaži i pakovanju proizvoda.

Pakovanje i ambalaža veoma važn na svetskom tržištu - © Pixabay

Savremen potrošač traži hranu visokog kvaliteta koja je zadržala senzorske karakteristike sirovine od koje je proizvedena i da je u isto vreme bezbedna po zdravlje. Da bi se u proizvodu sačuvale originalne senzorske i nutritivne osobine sirovine, moraju se primeniti znatno blaži tretmani pri njenoj proizvodnji, posebno blaži postupci konzervisanja.

Na primer, u termičkim procesima moraju se primenjivati znatno blaži režimi (niže temperature, kraće vreme) ili da se umesto standardnih termičkih postupaka primjenjuju drugi postupci kao što su dielektrično zagrevanje, pulsirajuće električno polje, termička obrada u vakuumu, pulsirajuće svetlo.

Amabalaža i pakovanje proizvoda

U ovako minimalno tretiranoj hrani po pravilu se ne postiže komercijalna sterilnost pa se, radi produženja njene trajnosti, posebna pažnja mora posvetiti na odabir ambalažnog materijala (nepropusni za gasove i vlagu) i na odabir načina pakovanja.

Pakovanje i ambalaža veoma važn na svetskom tržištu - © Pixabay

Za ovakve proizvode najčešće primenjivani načini pakovanja su:

  • pakovanje u modifikovanoj atmosferi,
  • pakovanje u vakuumu i
  • aseptično pakovanje.

Prema tržišnim pokazateljima industrija ambalaže je trenutno jedan od najbrže rastućih industrijskih sektora, posebno u prehrani. Neprekidno se pronalaze novi načini pakovanja, koji udovoljavaju sve strožijim zahtevima kupaca. S druge strane, teži se postići što duža trajnost proizvoda bez negativnog uticaja na kvalitet, što se postiže MAP pakovanjem. Proširuju se i funkcionalne osobine ambalaže.


Tako na svetskom tržištu sve veću primenu imaju inteligentna i aktivna ambalaža. Pakovanje je sastavni i završni deo svake proizvodne linije i ima za cilj da omogući finalnom proizvodu sigurniju manipulaciju, skladištenje i transport do kupca, dok ambalaža čini neodvojivi deo proizvoda i njena uloga je da čuva proizvod kao i da ga na najbolji način prezentuje kupcu.

Autor: dipl. inž. agroekonomije, Marko Bogojević

Poljoprivredne stručne savetodavane službe


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica