Izvoz SMRZNUTOG VOĆA za Evropu – Kakav kvalitet ploda se traži?

Izvoz SMRZNUTOG VOĆA za Evropu – Kakav kvalitet ploda se traži?

Bobičasto voće je postalo vrlo popularno u Evropskoj uniji jer se smatra „super voćem“, pa nije ni čudo što u Evropi uvoz i potrošnja ovog smrznutog voća konstantno raste. Jedan od najvećih uvoznika je Nemačka, a zatim slede Francuska i Belgija. Šta je potrebno da bi mogli da izvozimo zamrznuto bobičasto voće u EU?

Smrznuto bobičasto voće: Potencijal za izvoz u EU - © Pixabay

U grupu zamrznutog bobičastog voća prema EU klasifikaciji spadaju ribizle, maline, borovnice, kupine…a, mogu biti sveže ili kuvane u sopstvenom soku ili vodi, pa zamrznute. Interesantno je da ovde ne spadaju smrznute jagode – za njih važe posebna pravila.

Jaka higijenska kontrola proizvodnje smrznutog bobičastog voća je od presudnog značaja za izvoznike iz zemalja u razvoju jer se većina bobičastog voća bere ručno i ne pere.

Od dodataka jedino je dozvoljen šećer i to u obliku saharoze, invertnog šećera, invertnog šećernog sirupa, dekstroze, fruktoze, glukoznog sirupa ili suvog glukoznog sirupa.

Operacija smrzavanja mora da se obavi na takav način da raspon temperature maksimalne kristalizacije brzo prođe. Postupak brzog zamrzavanja ne smatra se dovršenim ako, i sve dok, temperatura proizvoda ne dostigne -18 ° C u termalnom centru voća nakon termičke stabilizacije. Dozvoljeno je ponavljanje pakovanja brzo zamrznutih bobica ali pod kontrolisanim uslovima.

Kvalitet proizvoda

Voće mora da bude ujednačene boje, karakteristične za vrstu voća i sortu, čisto i bez stranih ukusa i mirisa. Takođe, očekuje se da bude normalno razvijenog oblika koji je tipičan za datu sortu, a mora biti sličnih karakteristika u svakom pakovanju.

Smrznuto bobičasto voće: Potencijal za izvoz u EU- © Pixabay

Važan pokazatelj kvaliteta smrznutih bobica, koje su namenjene za dalju preradu, je nivo Brix-a (sadržaj šećera u vodenom rastvoru). Većina uvoznika i prerađivača očekuje minimalni nivo Brixa (šećera) u smrznutim bobicama, a to je 7 – 8 °.


Za bobičasto voće pripremljeno sa suvim šećerima, ukupni sadržaj rastvorljivih čvrstih sastojaka u tečnosti, a koja se ekstrahuje iz odmrznutih bobica, ne sme da bude veći od 35% m / m, niti manji od 18% m / m.

Za bobičasto voće pripremljeno sa sirupom, količina upotrebljenog sirupa ne sme da bude veća od one koja je potrebna za oblaganje bobica i popunjavanje razmaka između njih u pakovanju. Ukupni sadržaj rastvorljivih čvrstih sastojaka u tečnosti, koja se ekstrahuje iz odmrznutih bobica, ne sme da bude veći od 30% m / m, niti manji od 15% m / m izražen saharozom.

Etiketiranje

Naziv hrane naveden na etiketi treba da sadrži naziv voća i reči „brzo smrznuto“ ili „smrznuto“. Oznaka takođe treba da sadrži u kom je stanju voće (na primer „brzo smrznuta malina raspada se“). Ako se koristi sredstvo za zaslađivanje, na etiketi bi trebalo da piše i ovo: „sa (naziv zaslađivača)“.


Uobičajeno je da u specifikaciji proizvoda stoji i sorta bobičastog voća i nivo Brix-a. U slučaju maloprodajnog pakovanja, označavanje proizvoda mora da bude u skladu sa Uredbom EU 1169/2011.

Pakovanje

Ambalaža koja se koristi za brzo zamrznute bobice mora da zaštiti organoleptičke karakteristike proizvoda, da zaštiti proizvod od bakterioloških i drugih zagađenja (uključujući kontaminaciju samog ambalažnog materijala), da zaštiti proizvod od gubitka vlage, dehidracije i curenja koliko je to tehnički izvodljivo. Pored toga, pakovanje ne sme da prenosi na proizvod nikakve mirise, ukuse ili boju.


Smrznuto bobičasto voće: Potencijal za izvoz u EU - © Pixabay

Najčešće vrste pakovanja smrznutog bobičastog voća na veliko su: polietilenske kese ili kartonske kutije sa folijom unutar njih. Kartonske kutije se pakuju na EURO palete (80 x 120 cm), zaštićene polietilenskom folijom. Kartonska kutija mora da bude dovoljno izdržljiva da se ne može deformisati pod težinom na paleti zbog dužeg skladištenja. Takođe, mora da bude zapečaćena trakom. Veličina ambalaže može varira zavisno od zahteva kupca, ali obično se cele bobice pakuju u manjim veličinama (0,5, 0,7, 1 i 2,5 kg), dok se drobljene smrznuto bobice pakuje u polietilenske vreće (od 10 do 20 kg).

Naravno, ovo je samo delić onoga što se zahteva, a tu su još razni sertifikati i zato preporučujemo da dobro pogledate EU Export Helpdesk sajt, na kome možete naći gotovo sve informacije koje su vam potrebne.

Koja evropska tržišta su interesantna za izvoznike smrznutog bobičastog voća?

U poslednjih pet godina, uvoz smrznutih bobica u Evropsku uniju porastao je za 12%. Smrznuta malina čini 70% ukupnog uvoza smrznutih bobica u Evropi, a posle nje su zamrznute kupine. Nemačka, Francuska i Belgija uvoze gotovo 60% od ukupnog evropskog uvoza. Najveći rast uvoza u poslednjih 5 godina zabeležen je u Sloveniji, a ostale zemlje sa visokim rastom uvoza su Rumunija, Irska i Litvanija.

Najveći udeo uvoza iz zemalja van Evropske unije bio je iz Srbije, a iznosio je 36%.

Vodeća evropska zemlja među proizvođačima zamrznutog bobičastog voća je Poljska, pa Nemačka. Međutim, potrošnja smrznutog voća u Evropskoj uniji mnogo je veća od proizvodnje. Mnoge evropske kompanije za duboko zamrzavanje i preradu voća uložile su poslednjih godina u zemlje u razvoju kako bi imale stabilnije i jeftinije snadbevanje smrznutim bobica. Dobar primer je belgijski Dirafrost (deo austrijske Agrana grupe), koji ima jedan proizvodni pogon u Srbiji i dva pogona u Maroku.

Stručnjaci sugerišu da se pažljivo prati stanje na tržištu Poljske, s obzirom da je ona vodeći proizvođač maline unutar EU i da zbog nekoliko loših godina unazad svoju proizvodnju zapravo popunjava uvozom iz drugih zemalja.

Izvor: CBI

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica