Lekoviti sir i rakija iz čudovornog manastira Sukovo

Lekoviti sir i rakija iz čudovornog manastira Sukovo

polovni traktor - © Agromedia

Na 18 kilometara istočno od Pirota, na desnoj obali reke Jerme, u blizini sela Sukovo, u podnožju brda Carev kamen, smešten je manastir posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji pod imenom Sukovski manastir. U njemu se prave sir i kačkavalj po starim pirotskim recepturama, ali i travarica i liker od oraha.

Razgovarali smo sa igumanom Serafom koji nam objasnio da se manastir nalazi kod same granice sa Bugarskom. Oni proizvode isključivo punomasni kravlji sir i kačkavalj i to od 20-ak krava koje uzgaja sam manastir. Reč je o sirevima u koje se dodaju lekovite biljke, a kačkavalj, kao i sir, prave se na tradicionalni pirotski način.

Svako ko poseti manastir može da kupi sir, a oni koji nisu u prilici da posete manastir, a žele da probaju sir mogu da ga poruče i dobiju putem brze pošte na kućnu adresu. Samo selo Sukovo je nekada bilo veliko ali na žalost smanjilo se, kako je to sa svim selima u Srbiji. Ipak, Sukovo ima dosta posetilaca iz Bugarske koji se vraćaju u svoju zemlju sa srpskim sirom i rakijom.

Lekoviti sir iz manastira Sukove - © Agromedia

Iguman Seraf nam je rekao da pored sira proizvode i rakiju – travaricu, sa čak 26 lekovitih biljaka, kao i liker od oraha. Travarica koja nastaje u ovom manastiru blagotvorno deluje na ceo organizam. Lekoviti sastojci od 26 trava pomažu osobama koje imaju probleme sa apetitom i organima za varenje, kako nam je iguman preneo. Umerenim korišćenjem po jednu rakijsku čašicu 2-3 puta na dan, organizam ćete ojačati i okrepiti.

Inače, o postanku manastira postoji zanimljivo predanje, koje prenosimo u celosti.

Sukovski manastir

Celokupno manastirsko imanje pripadalo je Turčinu Sali-begu iz Pirota, koji je imao sina jedinca po imenu Emin koji je tu često boravio. Jednom, šetajući imanjem, Sali-beg sretne Velju, siroče iz Velikog Sela, koji je na mestu današnje crkve nešto kopao. Za Velju su meštani govorili da sniva zagonetne snove i da u snu čuje nepoznate glasove. A u snovima mu se često, kao i tada, javljala Bogorodica okružena anđelima i naredila mu da na mestu zvanom “Crkvište” otkopa manastir.

Velja, sa još nekoliko meštana, a pod nadzorom krupačkog jereja Jovana Madića na tom mestu počeo je da kopa i našao je kandilo i ikonu, što je upućivalo na postojanje pređašnjih temelja hrama Božijeg. Kada je Emin video šta Srbi na njegovom imanju rade, počeo je da ih grdi i vređa, pokušavajući da obesčasti sveto mesto.

Lekoviti sir iz manastira Sukove - © Agromedia


Tog momenta oduzeo mu je se telo i izgubi pamet, a roditelji, izbezumljeni od brige, pozvaše popa Jovana u pomoć. On očita molitvu Bogorodici pred svim prisutnim meštanima, a Eminu odmah bi lakše. Nakon što se Sali-beg pokloni ovom svetom mestu, te poljubi Veljinu ruku, njegov sin ustade i potpuno ozdravi.

Tada se beg obavezao da će pomoći gradnju hrama, pa uskoro pop Jovan dobi i carski ferman kojim se dozvoljava obnova manastira. Pop Jovan se iz Krupca preseli se, zajedno sa Veljom u Sukovo, a uskoro vladika Antim zamonaši Velju u Staroj crkvi u Pirotu. Velja, u monaštvu narečen Venijamin i pop Jovan skupiše dovoljno priloga, te se tako i završi gradnja manastirske crkve.

Kada je 1974. godine započeta rekonstrukcija krova crkve, oko kubeta je, na opšte iznenađenje pronađeno stotinak predmeta od gline raznih oblika i stepena očuvanosti. Ovi predmeti se mogu videti u Muzeju Ponišavlja u Pirotu.


Manastir je pod zaštitom države od 1968. godine.

Sagovornik:
Iguman Seraf, manastir Sukovo


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica