Laboratorijski uzgajano meso: veštačku govedinu odobrio Izrael!

Laboratorijski uzgajano meso: veštačku govedinu odobrio Izrael!

Laboratorijski uzgajano meso je uveliko u centru pažnje brojnih država i postaje realnost. Zasigurno je da će u narednim godinama sve više biti na rafovima i trpezama potrošača širom sveta, posebno posle nedavno objavljene vesti da je Izrael postao prva zemlja koja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa. Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je odobrenje nadležnih službi izdato domaćoj kompaniji za prehrambenu tehnologiju „Alep farms”.

Laboratorijski uzgajano meso

 

„U okviru pilot-programa proučavanja alternativnih jestivih proteina, koji se sprovodi u Odeljenju za upravljanje rizicima od hrane, ministarstvo zdravstva Izraela prvi put u svetu je odobrilo ’novi prehrambeni’ proizvod koji uključuje kultivisane ćelije goveda poznat i kao veštačko (kultivisano) meso. Nakon prolaska svih provera izdata je dozvola za prodaju ovog proizvoda široj javnosti u Izraelu”, navodi se u saopštenju, a prenele su RIA Novosti, kao i svi najvažniji svetski mediji. Dodaje se da je u toku rad na promociji alternativnih izvora hrane, s obzirom na to da raste globalna potražnja za proteinima i značaj proizvodnje hrane neživog porekla, navodi Politika.

U Evropskoj uniji dižu glas protiv veštačkog mesa

Singapur je još ranije izdao dozvolu za promet ove vrste mesa, ali isključivo pilećeg, koje je najpre moglo da se prodaje samo u odabranim restoranima. Izraelska kompanija razvila je i implementirala tehnologiju koja omogućava laboratorijsku kultivaciju mesnog tkiva iz ćelije goveda.

U julu prošle godine meso uzgojeno iz ćelija životinja i zvanično je postalo deo prehrambenog sistema u SAD, kada je američko ministarstvo poljoprivrede prvi put odobrilo proizvodnju i prodaju mesa iz laboratorije. Dozvolu za plasiranje na tržište dobila su dva proizvođača, „Apsajd fuds”, kompanija koja je osnovana 2015, a koju godinama finansira i Bil Gejts. Druga je „Gud fud”, koja proizvodi kultivisano pileće meso.

Kako je tada objašnjeno, oni će svoje proizvode ponuditi američkim potrošačima kroz partnerske restorane, a tokom „probnog” perioda plan im je da povećaju proizvodnju piletine i da se prošire i na govedinu s većim sadržajem masti.

I dalje se vode debate kako će takvo meso biti obeleženo, a američke kompanije su saopštile da će svoje proizvode deklarisati kao „piletina uzgojena od ćelija”.

Sintetičko ili veštačko meso je hrana nastala zahvaljujući uzgajanju in vitro životinjskih matičnih ćelija. Iako stručnjaci u njemu vide spas u borbi protiv „svetske gladi” i zagađenja prirodne sredine, trenutno i nema baš mnogo pristalica u široj svetskoj javnosti. Italija je krajem 2023. objavila da će biti prva nacija bez sintetičke hrane, čime želi da postane primer drugima kako da regulišu tu industriju.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica