Kragujevac za vikend – prestonica slatkiša i kafe!

Kragujevac za vikend – prestonica slatkiša i kafe!

Centar Šumadije na samom početku proleća poručuje suprotno svim pravilima da sa poslasticama možete na tri dana da budete „na ti“. Od petka se očekuje slatki spektakl. Ko još ne voli kombinaciju čokolade, kafe i slatkiša? Ali ovog puta o ovoj „grešnoj“ temi reč imaju pravi stručnjaci. Naime, od petka 24. pa do nedelje, 26. marta, na Šumadija sajmu u Kragujevcu biće održan „Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka“.
 

Čokolade i slatkiši

 

Za ovaj Sajam, prema najavama organizatora, prijavio se veliki broj organizacija, institucija i udruženja koja se bave ugostiteljstvom, obukom i konsalting uslugama u ovoj oblasti. Među njima su proizvođači i distributeri konditorske industrije iz zemlje i inostranstva, proizvođači i distributeri kafe, opreme za poslastičarstvo, prateće opreme za kafiće, barove i HoReCa sektor, predstavnici poslastičarske industrije i pratećih proizvoda, kao što su čajna peciva i dodaci za kafu i čaj.

Šta je posao somelijera? – On pomaže ljudima da shvate šta vole!
 

Čokolade i kolači

Međutim, osim ovog dela, posetioce očekuje mnogo življi i slađi deo. U Srbiji će prvi put biti organizovano internacionalno takmičenje kulinarskih majstora poslastičara, za izbor „Najboljeg deserta Srbije 2017. godine“, takmičenje hotela i restorana Srbije za najbolji restoranski desert, kao i takmičenje u pravljenju poslastica od čokolade i festivalskih torti.
 

Šumadija sajam Kragujevac

 


Na štandu centralne master kuhinje, sva tri dana tokom Sajma biće održavane edukativne radionice i program za poslastičare i ostale zainteresovane, pod nazivomChocolate Professional i Coffee Profesional. HoReCa asocijacija Kragujevac, rumunska asocijacija ACCEA, Asocijacija master šefova Srbije, Asocijacija master šefova Hrvatske, Udruženje turističkih poslenika iz Niša, „AREGALA Slovakia”, Asocijacija somelijera Šumadije i Udruženja ljubitelja kafe „Kafopije“ su profesionalne gastronomske asocijacije koje daju organizacionu podršku takmičenju i edukativnom programu.
 

Na Sajmu će se uživo praviti i nešto za naše prostore potpuno novo, poput špagete sa ganaš mentom, zatim zdravi slatkiši bez glutena, laktoze i šećera, slatki suši, ali i zagrebačke kremšnite i poslastice sa Hvara.


Članovi ovih udruženja održaće tokom Sajma profesionalne prezentacije i javne časove, tokom kojih će praviti i pokazivati način izrade skulptura od putera, šećera i čokolade, čokoladne koktele, čokoladne poslastice i druge zanimljivosti.
 

Kremšnite


Asocijacija somelijera Šumadije na jednoj od radionica govoriće o slaganju ukusa vina i čokolade. O kafi će predavanja održati specijalni gost Ivan Abramo iz Italije i naši najveći stručnjaci Zdravko Gavrilović i Petar Žuljević, poznati poslastičari i autori popularnih emisija o kulinarstvu.

Dobra zarada se krije i u malim teglama

Na Sajmu će se uživo praviti i nešto za naše prostore potpuno novo, poput špagete sa ganaš mentom, zatim zdravi slatkiši bez glutena, laktoze i šećera, slatki suši, ali i zagrebačke kremšnite i poslastice sa Hvara

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica