Kako da sami prepoznate kvalitetnu kafu

Kako da sami prepoznate kvalitetnu kafu

U Srbiji svaki stanovnik u proseku popije po tri šoljice kafe kuvane u džezvi. Ovo je jedan od retkih prehrambenih artikala koji potrošači, ako im se dopada kvalitet, ne menjaju, pa se dešava da se u jednoj kući decenijama pije kafa jednog imena.

Zrna kafe - © Foto: www.pixabay.com

 

Poznavaoci kažu da pravu kafu možete da prepoznate po mirisu kada otvorite kesicu. Za one koji nemaju izoštreno čulo mirisa ili nisu skloni ovoj veštini, postoji trik, koji nam je otkrio Branislav Jovanović, jedan od većih trgovaca kafom iz Kruševca.

U Brazilu vlada nestašica kafe

Kako prepoznati dobru i kvalitetnu kafu? Prvo, kada kupujete kafu, koristite nos. Nije nam Bog uzalud dao čulo mirisa. Kafa isključivo mora da miriše samo na kafu, kaže na početku razgovora Branislav Jovanović.

Džezve sa kafom - © Foto: Biljana Nenković

On se skoro trideset godina bavi uvozom i preradom kafe i najviše ga ljuti nelojalna konkurencija koja u kafu dodaje surogate i time kvari imidž ostalim trgovcima koji se oslanjanju na poverenje kupaca. Ovaj distributer skreće pažnju potrošačima da ne treba da pristaju na ništa manje od 100% čiste kafe, kao i da zahtevaju da za svoj novac dobiju isključivo kvalitetan proizvod.


Odavno postoji trend da pored čiste kafe neki proizvođači ubacuju u nju i surogate. A to je, pored stočnog ili industrijskog graška, i soja koja može biti genetski modifikovana. Ubacuju i razne vrste leblebija da bi dobili veću gramažu”, kaže Jovanović.

Međutim, u inat nelojalnoj konkurenciji, ovaj Kruševljanin koji se zalaže za ispijanje samo 100% čiste kafe, otkriva način na koji se brzo i lako, u kućnim uslovima, može proveriti da li ima dodatnih primesa u kafi.


Odavno postoji trend da pored čiste kafe neki proizvođači ubacuju u nju i surogate. A to je, pored stočnog ili industrijskog graška, i soja koja može biti genetski modifikovana.

Vrlo je jednostavno. Evo jednog trika koji će svima pomoći. Pre svega, potrebna vam je skuvana kafa, sirće i povidon jod. To svaka domaćica sigurno ima u kući. Dakle, uzmite čašu čiste vode od 2 decilitra. U nju sipajte dve-tri kašičice sirćeta, dodajte isto toliko skuvane kafe i povidon joda. Ako je potrebno, dodajte na kraju još jednu kašičicu skuvane kafe. Ako u kafi ima surogata, to znači da u njoj ima i primesa skroba i tečnost u čaši će poplaveti. Ako je kafa čista, ona će ostati braon“, kaže Branislav Jovanović.


Mlevenje kafe - © Foto: www.pixabay.com

Ovaj mali trik je u službi Jovanovićevog apela.

Borimo se da kafa bude 100% čista i da nelojalna konkurencija bude izbrisana sa tržišta. Apelujemo na inspekcijske službe da redovno obavljaju kontrole i da kafu koja nije adekvatno deklarisana i koja sadrži surogate, sankcionišu“, dodaje ovaj uvoznik kafe iz Kruševca.

Ako u kafi ima surogata, to znači da u njoj ima i primesa skroba i tečnost u čaši će poplaveti. Ako je kafa čista, ona će ostati braon.

On mesečno uvozi 30 tona kafe. Kaže da je u pitanju zanatska proizvodnja i da svaki kilogram prolazi kroz propisanu proceduru. Kafa se odvaja od nečistoća posebnim procesom.

Proces čišćenja kafe - © Foto: Biljana Nenković

Pošto smo direktni uvoznici kafe, naši dobavljači nam šalju prvo uzorke koje mi u našoj laboratoriji testiramo i na osnovu toga pravimo narudžbinu. Zato i opstajemo sve ove godine. U Srbiji se kafa dosta pije i to uglavnom takozvana domaća ili turska. Espreso je još nije potisnuo. Kad već dajete novac, pobrinite se da dobijete ono što plaćate. A to znači kvalitet. Flašica povidon joda nije skupa“, kaže Jovanović.

Sagovornik: Branislav Jovanović, uvoznik i prerađivač kafe iz Kruševca

Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica