Zablude: Zašto mi luk truli?

Zablude: Zašto mi luk truli?

Truli luk sa bakterjiskom infekcijom je nešto što sigurno ne želite da dodate svom jelu. Ova infekcija se može kontrolisati, pa čak i potpuno izbeći uz dobru negu i praksu, ali kada već primetite njene znake, lečenje nije efikasno.

Luk - ©Canva

Šta je mekana trulež luka?

Meka trulež luka je uobičajena bolest koju izaziva nekoliko vrsta bakterija. Najčešće pogađa luk dok se čuva, ali do kontaminacije ili oštećenja koja dovode do kontaminacije često dolazi tokom ili oko žetve. Bolest može prouzrokovati mnogo uništenja i značajno smanjiti prinose.

Kako nastaje trulež luka?

Bakterijske infekcije mekom truležom pogađaju već zreo luk. Znaci meke truleži luka počinju mekoćom na vratu lukovice. Kako se infekcija uvlači, luk će izgledati natopljen vodom. Tada će jedna ili više ljuskica u sijalici postati mekane i smeđe. Ako stisnete zaražen luk, ona će emitovati vodenu, smrdljivu supstancu. Kako se širi bakterijska meka trulež luka se inficira bakterijama meke truleži kroz zemlju, vodu i zaražene biljne ostatke. Infekcija ulazi u lukovice kroz rane i oštećenja. Infekcija će se najverovatnije zadržati tokom toplih i vlažnih uslova. Svako oštećenje listova ili lukovica može prouzrokovati ulazak infekcije, uključujući oštećenja od grada i kiše, oštećenja od sunca, smrzavanje, modrice i sečenje vrhova lukovica tokom berbe. Oštećenje dok je lukovica još u zemlji i nakon što je ubrana može dovesti do infekcije.

Kako izbeći da vam luk truli?

Kada se bolest pojavi, ne postoji tretman koji će spasiti lukovicu, iako ima tendenciju da zarazi samo jednu ili dve ljuske. Međutim, možete sprečiti infekciju na nekoliko načina:

  1. Izbegavajte preterano zalivanje biljaka luka, posebno kada je vruće.
  2. Uverite se da je vaš luk zasađen u zemlju koja dobro drenira i da mu date prostor za protok vazduha i da se osuši između zalivanja.
  3. Izbegavajte oštećenje cele biljke dok se lukovica razvija.
  4. Sa ubranim sijalicama rukujte pažljivo kako biste izbegli modrice i druge vrste oštećenja koje mogu dovesti do infekcije tokom skladištenja.
  5.  Uverite se da je luk potpuno zreo pre nego što ga berete – što su vrhovi suvi, to je lukovica zaštićenija od infekcije.
  6. Ako vam se luk ošteti, kao posle velike oluje, možete prskati oštećena mesta sprejom na bazi bakra da biste zaštitili od infekcije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica