Zablude: Zašto mi paprika i paradajz trule?

Zablude: Zašto mi paprika i paradajz trule?

Svako od nas se bar jedno susreo sa trulim paradajzom ili paprikom. Trulež ovog povrća mnoge povrtare može zabrinuti ali da li stvarno ima potrebe za brigom pročitajte u nastavku teksta.

Kada vidite trulež kod povrća prva stvar koja će vam pasti na pamet jeste da je povrće napala neka bolest. Trulež na kraju cveta nije bolest, već je nedostatak hranljivih materija.

Hranljivi sastojak koji nedostaje je kalcijum. Vršna trulež paradajza proizlazi prvenstveno zbog nedostatka kalcijuma ali i zbog kršenja ravnoteže azota i nedovoljne vlažnosti vazduha.

Kao što je ranije pomenuto, trulež na kraju cveta nastaje zbog nedostatka kalcijuma u ​​plodu. Postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati nedostatak kalcijuma u ​​paradajzu i paprici. Jedan od načina je ako je pH tla prenizak, što bi prouzrokovalo nedostupnost kalcijuma biljci.

Suvo vreme ili nepravilna praksa zalivanja takođe mogu doprineti nedostatku kalcijuma u ​​plodovima paradajza. Ekstremne fluktuacije u vlazi u zemljištu (previše suvo ili previše vlažno) rezultiraju većom učestalošću truleža. Nedosledna vlažnost zemljišta često je glavni faktor koji doprinosi truležu.

Kako sprečiti trulež kod paprike i paradajza?

Naravno, pitanje je šta se može učiniti da se spreči ili ispravi trulež. Što se tiče paprike i paradajza koji su već truli, ništa. Oni su bezbedni za jelo, ali smanjuje količinu paradajza i paprike koja se može koristiti. Ako imate mnogo biljaka sa truležom, možda bi bilo dobro da uberete i rešite se plodova koji su ozbiljno pogođeni.

Kada se trulež prvi put uoči, prskanje rastvorom kalcijuma će pomoći u smanjenju truleži. U idealnom slučaju, sprej sa kalcijumom treba da počne kada prvi zeleni paradajz i paprika budu odgovarajuće veličine.

Ako je trulež na kraju cveta problem koji se ponavlja svake godine, trebalo bi da uradite test zemljišta da biste videli koliki je pH zemljišta. Ako je pH tla prenizak, kalcijum nije dostupan biljci. Optimalni pH zemlje za paradajz treba da bude 6,5 do 6,7.

Dodavanje kreča u zemlju će povećati pH zemljišta i dodati kalcijum zemljištu. Testiranje tla će biti jedini način da se sa sigurnošću utvrdi koji je pH vašeg tla i koliko kreča treba da dodate


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica