Za sve vredne povrtare: Kada je vreme za vađenje šargarepe?

Za sve vredne povrtare: Kada je vreme za vađenje šargarepe?

Svima je poznato da nema dobre supe niti bilo kakve čorbe bez šargarepe. Ova povrtarska, korenasta kultura koja se smatra odličnom za popravljanje vida, jačanje imuniteta i sprečavanje karijesa, čest je izbor proizvođača povrća. Postavlja se pitanje, kada znati da je pravo vreme da se izvadi šargarepa iz zemlje. Sledite ovih 5 činjenica i nećete pogrešiti.

Vađenje šargarepeFoto:Pixabay

1. Vađenje možete započeti tek kada ima 1 do 1,5 centimetar u prečniku. Šargarepa se vadi u periodu nakon 60 dana (mlada šargarepa, za prodaju u vezicama ili u svežem stanju sa odstranjenim lišćem), do 120 dana (kada nastupa puna tehnološka zrelost).

2. Znate da je nastupila puna tehnološka zrelost kada se spoljni listovi u lisnoj rozeti osuše, požute, fiziološki odumiru (izvršen je transport hranljivih materija iz listova u zadebljali koren). Ovakva šargarepa je pogodna za duže čuvanje. Šargarepa se u tehnološkoj zrelosti vadi u jesenjem periodu, krajem oktobra i početkom novembra.

3. Ako se zakasni sa vađenjem, moguće je ponovo kretanje vegetacije, to jest pojava novih listova, naročito ako su prisutne padavine. Ovo je vrlo nepovoljno po koren, jer novi listovi koji rastu to čine iscrpljujući nutritivne materije iz njega, čime smanjuju njegov kvalitet, a to negativno utiče i na dužinu čuvanja šargarepe, umanjujući mogućnost skladištenja.

4. U malim baštama povrtari vade šargarepu ručno. Savet je da se to uradi tako što se uhvati lisna masa šargarepe i polako se čupa okretanjem šargarepe u jednu pa u drugu stranu. Takođe savet je da se to uradi kada je zemljište umereno vlažno od padavina, a ako nije malo ga ovlažiti. Na manjim parcelama se vađenje vrši i pomoću alata – vila za vađenje repe. Vadi se i namenskim vadilicama, ali je prethodno potrebno odstraniti lišće. Vađenje vadilicama se vrši kada je zemljište suvlje i napolju nije vlažno vreme.

Šargarepe u korpiFoto:Pixabay

Veće površine rade se sa kombajnom za vađenje šargarepe. U tom slučaju se lišće ne odstranjuje. Kada se ne poseduje navedena mehanizacija šargarepa se vadi pomoću jednobraznog pluga kome se skine plužna daska. Ova mašina zahvata jedan red sa biljkama i baca šargarepu na stranu.


5. Šargarepa se nakon čišćenja od zemlje skladišti na temperaturi od 1 stepen i pri vlažnosti vazduha 97 posto.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica