Za papriku koja liči na paradajz SIGURNO NISTE ČULI – a za turšiju je dušu dala!

Za papriku koja liči na paradajz SIGURNO NISTE ČULI – a za turšiju je dušu dala!

Da li ste čuli za papriku koja liči na paradajz? Ova sorta paprike ima sabijenu strukturu i svojim oblikom podseća na paradajz, pa je lako možete zameniti na pijaci. A one domaćice koje su se već sretale sa njom odlično znaju da je to najbolja sorta paprike za zimnicu.

paprika paradajz

Ove sorte paprike su procesom selekcije napravljene tako da imaju manju i sabijenu strukturu i da kao takve mogu više da stanu na jednoj biljci. Plodovi paradajz-paprike ili kako je još zovu rotund paprike su obično malih dimenzija i retko ćete negde naći veće plodove na ovim biljkama. Obično se kreću od nekoliko centimetara pa sve do deset ili dvanaest centimetara.

Glavna odlika ove paprike je da se odlikuje debelim i kvalitetnim mesnatim plodovima. Rotund paprike zapravo spadaju u kategoriju zelenih paprika koje se formiraju kao tamno zelene paprike i kasnije prelaze u tamno crvenu boju.

Kako se koriste rotund paprike?

Ova vrsta paprike se najčešće koristi za pripremu različtih ziminica baš zbog svog debelog i ukusnog mesa. Koriste se za kišeljenje, barenje i različite vidove ostavljanja u tegle, jer je to debelo meso veoma izdašno kada se priprema neka namirnica.

Nisu pogodne za pečenje zbog svog oblika, pa zato nisu odogovarajuće za pripremu ajvara, ali ono što nam ovakav oblik pruža jeste da one mogu da se ostavljaju za čuvenu barenu papriku, za peglanu ili kišeljenu papriku. Naravno to nije sve, možete odabrati i manje plodove koje možete ostavljati u turšiju i kasnije kiseliti u šarenoj salati i slično.

paprika paradajz

Ako razmišljate da počnete da sejete neku sorut paprike u svom vrtu, a početnik ste, savet je da odaberete rotund papriku jer sa njom nema greške. Čak i oni delovima bašte u koji nisu nešto specijalno navodnjavani i obrađivani rotund paprika može da da odličan rod.

Svi plodovi stižu ujednačeno na zrenje. Biće i sitnijih i krupnijih ali ih bude jako puno na biljci. Ovo je veoma otporna sorta paprike i veoma se lako gaji.


Odlika ovih paprika da su lodovi čvrsti i onda kada stignu na berbu mogu ostati na stabljici bar još petnestak dana, pod uslovom da niste već počeli da pripremate zimnicu pa ih morate obrati. Čak i onda kad se skinu sa stabljike, ovi plodovi mogu stajati tako ubrani već duže vreme baš zato što imaju čvrstu i jaku kožu.

Ukoliko ste ubrali neki plod ove paprike koje je ostao zelen, ostavite ga po strani i on će već za nekoliko dana poprimiti svoju prepoznatljivu crvenu boju. Pa tako ćete moći i da uočite razliku između svetlijih i tamnijih varijanti, odnosno potpuno zrelih plodova i oni koji to još uvek nisu.

Beli kalvil paprika

U paprike koje imaju paradajzast oblik spadaju i beli oblici rotund paprika, koja liči na baburu ali to definitivno nije prava babura paprika. Ovaj tip rotund paprike je okruglog oblika i imaju karakterističnu belo žutu boju, ali kako vreme odmiče one mogu dobiti lepu tamno žutu ili čak narandžastu boju.


Ove paprike imaju lep i fin neutralan ukus. Nemaju klasičan ukus kao crvene niti kao zelene paprike, već su blagog ukusa. Zbog svog oblika takođe imaju debelo meso ali isto tako imaju i dosta tanku kožicu, pa su i one cenjene za pripremu različitih namirnica.

bela paprika u gajbi


Kao i crvene rotund paprike i ove mogu da oblino rode tokom cele sezone. Takođe su pogodne jer se mogu koristiti u poluzrelom stanju, čim dovoljno narastu i dobiju svetlo belu boju, a kao tkave su pogodne za seckanje i pripremanje različitih jela, gde se ne zahteva cela paprika. Da li je reč o nekom bećaru ili šarenoj salati, nebitno je, ove paprike su za takve vrste jela najbolje.

Ove paprike su veoma cenjene i kod proizvođača jer obilno rode. Poznato je da biljka paprike kalvil ne raste visoko, svega 40ak cm do pola metra. Veoma je čvrsta, razgranata i na svojim vrhovima može formirati veliki broj plodova.

U zavisnosti od toga da li je paprika manje ili više zalivana, plodovi će biti krupniji ili sitniji. Manji broj plodova znači da će plodovi biti krupniji, a ako se odlučite za veči broj plodova po biljci znajte da će oni biti sitniji.

Ova vrsta paprike brzo stiže na zrenje, jer spada u biljke sa kraćom vegetacijom. Pogodna je i za gajenje u plastenicima ali i na otovrenom polju ili u bašti. Osim toga kako se radi o biljci koja je mala možete je gajiti i u saksiji i posudi, dakle na terasi ili balkonu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica