Za dobrog proizvođača daleko se čuje! Ovako se proizvodi salata u Titelu

Za dobrog proizvođača daleko se čuje! Ovako se proizvodi salata u Titelu

Priča Svetislava Selena je veoma interesantna. Po struci nije poljoprivrednik, ali je poljoprivredom počeo da se bavi pošto mu je otac ostavio svoj posao. Uz pomoć kompanije Holland Angro uspeo je da ostvari jako dobar napredak, kako sam kaže.

Obim njegove povrtarske proizvodnje obuhvata 3,2 ha plasteničke proizvodnje i 10 ha na otvorenom. Najzastupljenija je salata, skoro 90% od ukupne proizvodnje. Pored toga, uzgaja i rukolu, peršun, mirođiju i kelerabu.

“Nema plodosmene, možemo je nazvati organskom proizvodnjom. Ne koriste se herbicidi, samo se dodaje đubrivo posle ubiranja useva i onda se ponovo sadi salata”, kaže Svetislav.

U plastenicima dolazi do pojave žičara, a ovog insekta se rešavaju tretiranjem zemljišta, jednom godišnje.

Njegovo tržište je veleprodaja voća i povrća, a deo ide i na kvantaš

Ovu proizvodnju 300 dana nosi 15 zaposlenih. Svetislav po potrebi angažuje dodatnih 5 do 10 radnika.

Iako je sada proizvodnja u ovom obimu, nije oduvek bila na ovom nivou.

“Do pre 7-8 godina bazirali smo se na par hektara i tu je bilo raznovrsnog povrća, tikvice, bundeva, paradajza i krastavca. Onda smo se u poslednje dve godine bazirali samo na salate, zato što je najlakša proizvodnja salate, tržište je veliko. Bio je i problem naći radnu snagu koja bi obradila ostalo, to je velika količina posla”, kaže Svetislav.

Godišnje u plastenicima izbace oko 500.000 glavica salate. Ove godine im je plan da napolju urade 1 000 000 glavica salate. Tržište im je veleprodaja voća i povrća, a deo proizvoda ide i na kvantaš.


Zadovoljan partnerstvom sa kompanijom Holland Angro

Seme kompanije Holland Angro odabrao je iz dva razloga. Prvi je zbog kvaliteta, a drugi zbog partnerskog odnosa, koji podrazumeva vođenje celokupne proizvodnje, a u slučaju da zastane prodaja i tu pristižu u pomoć.

Kada je reč o kvalitetu, od 100 posejanih semenki 80 glavica salate se iseče, kaže Svetislav.

Savete stručne službe dobija jednom nedeljno najmanje, a upravo ova pomoć mu je pomogla da se nesmetano upusti u poljoprivredu, iako mu nije struka.


Sagovornik: Svetislav Selena

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica