Upoznajte zadrugu “Zelena zvezda”: Kvalitetno i ukusno, a DOMAĆE POVRĆE za koje se nadaleko čulo!

Upoznajte zadrugu “Zelena zvezda”: Kvalitetno i ukusno, a DOMAĆE POVRĆE za koje se nadaleko čulo!

Veliki deo povrća koje kupujete u beogradskim ili drugim domaćim marketima dolazi iz zemljoradničke zadruge “Zelena zvezda”. A da je reč o kvalitetnim i ukusnim proizvodima nema sumnje. Evo i kako izgleda njihova proizvodnja.

Ova zadruga osnovana je 2010. godine, navodi direktor “Zelene zvezde” Đorđe Micić i objašnjava da je glavni razlog bio pronalazak većih kupaca. Danas ova zadruga iz Vinarca broji oko 50 operanata koji plasiraju robu putem zadruge, koja najčešće završi na domaćem tržištu.

U godinama pre početka pandemije zadruga je uspešno izvozila robu u zemlje poput Francuske, Hrvatske i Crne Gore. Međutim, od prethodne godine izvoz prestaje.

Zadruga se pretežno bavi proizvodnjom paradajza, zelne salate, krastavaca, crvene paprike i kupusnjače na otvorenom, a kooperanti zadruge proizvode ostale povrtarske kulture. Proizvodnja se odvija na 10 ha.

Pažljivo kontrolisan kvalitet

Zadruga ima svoje terenske radnike koji daju preporuku ishrane i zaštite. Postoji i služba čiji je fokus da proveri da li na plasiranom povrću postoje ostaci pesticida. Kako Micić navodi, proizvod koji stiže u markete nema ostatke pesticida.

Pored plasmana robe, zadruga često obavlja i pakovanje i prebir robe.

Njihove proizvode najčešće možete pronaći u Delez trgovinskom lancu.

Sagovornik: Đorđe Micić, zemljoradnička zadruga “Zelena zvezda”


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica