Tržište traži manje i ujednačene krtole – Koje sorte krompira odabrati?

Tržište traži manje i ujednačene krtole – Koje sorte krompira odabrati?

U Kukućima nedaleko od Čačka, kompanija Arum prošle nedelje predstavila je nove sorte krompira na oglednom polju u ovom mestu. Dr Živko Bugarčić ističe da su sve sorte krompira dale znatno bolje rezultate u odnosu na loše vremenske prilike koje su pratile proizvođače ove godine.

Vremenski uslovi širom Srbije bili su veoma loše ove godine što je drastično uticalo na rod mnogih biljnih vrsta pa tako i krompira. Kako dr Živko Bugarčić kaže još u julu mesecu bilo je evidentno da će krompir dati slabije rezultate , jer je u startu bio manjeg porasta.

Kada govorimo o sortama pšenice koje su se izdvojile na ovoj parceli to su sorte Severina, takođe tu su bile i sorte Constance, Artemis i Jolene. Severina je sorta koja je pogodna za proizvodnju ranog i letnjeg krompira. U ponudi kompanije Arum nalazi veliki broj sorti krompira sa žutom pokožicom kao što je Arizona.

Ove sorte daju lepši i uniformniji prinos, ne preterano krupne krtole već plodove sa sličnim oblikom i veličinom. Tržište u supermarketima je veoma probirljivo, kaže dr Živko, pa je zbog toga sorta Esmee koja daje ujednačene i lepe plodove idealna za ovakvu proizvodnju.

Na ovim parcelama našle su se i sorte koje su namenjene za preradu u pomfrit i čips, koje će biti veoma popularne kod naših proizvođača.

ARUM

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica