Sve strane CRNOG LUKA: Manje poznate, ali korisne primene

Sve strane CRNOG LUKA: Manje poznate, ali korisne primene

Pored značajne prehrambene uloge u tradicionalnim kuhinjama širom sveta, luk može da se upotrebi na mnoštvo zanimljivih načina. Hajde da čujemo kakve uspešne primene postoje, a da se o njima retko govori.

Pođimo od ljuski crnog luka. Ne morate ih više bacati, jer su korisne po zdravlje! Zbog specifičnog sastava ljuske crnog luka utiču na regulisanje krvnog pritiska i mogu da snize nivo holesterola. Dobre su i u borbi protiv alergija, smanjenja rizika od gojaznosti, dijabetesa i raka debelog creva.

LJUSKE CRNOG LUKA U NARODNOJ MEDICINI

U narodnoj medicini koristi se mešavina ljuski i tople vode na više načina, na primer kao sredstvo za smirivanje svraba koji se javi kod kožnih bolesti. Dobro je i da na tek opranu kosu poprskate ovaj rastvor. Ostavite da se osuši da bi blagotvorno delovao na kosu.

Kako napraviti čaj od ljuski crnog luka?

Oljuštite luk, ljuske stavite u teglu. Prelijte vrelom vodom, ostavite da odstoji 15 minuta. Kada procedite dobijate čaj koji je preporučen da pijete pred spavanje.

Možete da napravite i supu, samo izvadite ljuske pre nego što odlučite da je upotrebite.

Ali, upamtite sledeće. Koliko god da postoji dobrih rešenja za upotrebu, konzumiranje ljuski nije preporučeno trudnicama i dojiljama.

ČAJ OD GLAVICA CRNOG LUKA U NARODNOJ MEDICINI

Ne morate samo praviti čaj od ljuski, već možete koristiti i sveže glavice crnog luka. Dve glavice crnog luka operite i isecite na 4 dela. Kuvajte u 1 l vode. Kada skuvate, u čaj dodajte zaslađivače od meda ili šećera, ako vam je po želji.


Ova tečnost je dobra i za ispiranje usne duplje i negu kose. Prvo operite kosu i prosušite, a zatim dobro izmasirajte glavu i utrljajte u kosu čaj od crnog luka. Budite 30 minuta uvijeni u peškir, pa isperite kosu. Ovaj tretman ponovite tri puta nedeljno. A za higijenu usta, jednostavnim redovnim ispiranjem pomoću ovog napitka rešavate se mnogobrojnih bakterija.

CRNI LUK JE DOBAR SUSED U BAŠTI

Obratite pažnju da crni luk deluje efikasno ne samo na ljude, već i na povrće. Pogotovo ako su susedi u bašti. Ovo je slučaj kada posadite zelenu salatu, paradajz ili kupus pored crnog luka. Ovo je jedan prirodan način da kombinacijom biljaka napravite jednostavnu ali delotvornu zaštitu.

Sposobnost crnog luka da odbije crve posebno je značajna za kulture kao što su brokoli, kelj, prokelj i kupus. Odličan je i kada je reč o lisnim vašima i zečevima, njih takođe crni luk odbija. Zbog toga je poželjan u blizini jagode, paprike i paradajza.


Ipak, postoje i biljke koje mogu da štete crnom luku. Blizu njega ne bi trebalo saditi bilo koju vrstu graška i pasulja, a takođe ni žalfiju ni šparglu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica