Šta prouzrokuje truljenje krompira?

Šta prouzrokuje truljenje krompira?

Vlažnu bakterijsku trulež krtola krompira prouzrokuje više vrsta fitopatogenih bakterija. Najčešći su uzročnici bakterije iz roda Pectobacterium. Zajednički simptomi bolesti, bez obzira na to koja je bakterija uzročnik, su vlažna trulež krtola ili trulež prizemnog dela stabla i uvenuće biljaka.

Krompir © Pixabay

Bakterija Pectobacterium carotovorum

Najčešći uzročnik vlažne truleži je fitopatogena bakterija Pectobacterium carotovorum. Ova bakterija prouzrokuje trulež plodova korena i krtola u polju i u skladištu (krompir, paprika, paradajz, šargarepa, celer, karfiol, kupus).

Za razvoj bolesti u polju posebno pogoduje visoka vlažnost zemljišta. U takvim povoljnim klimatskim uslovima zaražene krtole mogu se raspasti već u zemlji, a iz njih izlazi veliki broj bakterija koje mogu zaraziti okolne biljke. Kod biljaka koje imaju manji intenzitet zaraze u polju, mogu se pojaviti jači simptomi zaraze na krtolama u skladištu, posebno u onim skladištima gde nije moguće kontrolisati vlažnost vazduha i vršiti provetravanje krompira.

Suzbijanjem plamenjače krompira izbegnite potpunu štetu

U skladištu se bolest može mehanički preneti sa zaraženih krtola na zdrave krtole dodirom, a posebno su osetljive krtole koje su već zaražene gljivicama plamenjače i tada nastaju sekundarne infekcije.

Bakterija Pectobacterium atrosepticum

Pectobacterium astrosepticum prouzrokuje trulež prizemnog dela stabla krompira poznatu pod nazivom crna noga. Na biljkama krompira u polju može se videti uvenuće i žućenje listova, slabiji rast kao i uvenuće celih biljaka.

Zaražene krtole su primarni izvor zaraze, a razvoju bolesti pogoduju visoke temperature i visoka vlažnost.

Krompir © Pixabay


U Srbiji se radi otkrivanja štetnih organizama sprovodi poseban nadzor u krompiru gde se testiraju svi uzorci semenskog krompira iz uvoza, a po programu mera u okviru monitoringa, poljoprivredne stručne službe vrše vizuelni pregled useva krompira u toku vegetacije, krtola kao i uzimanje uzoraka za laboratorijsko tesiranje u slučaju sumnje.

Rizik od unošenja ovih bakterija u našu zemlju postoji, jer se veliki procenat semenskog krompira uvozi iz zemalja gde je prisustvo bakterija registrovano (u Holandiji je patogen otkiven još 1970. godine).

7 saveta za pravilno čuvanje krompira tokom zime


Simptomi bakterija:

  • Trulež prizemnog dela stabla koje potamni
  • Na krtolama se pojavljuje trulež oko lenticela (mesto za koje je pričvršćen stolon) ili na ranama
  • Biljke zaostaju u rastu, vrhovi venu, postaju hlorotični i uvijaju se

Prvi simptomi na biljkama krompira se mogu očekivati pri temperaturama iznad 25ºC, često zavise i od sorti krompira, (široko zastupljene sorte često su osetljive prema ovim bakterijama). Na simptome utiču i klimatski faktori.


Širenje bakterija

Prisustvo bakterija u semenu krompira jedan je od osnovnih razloga za širenje, pored vlažnosti zemljišta, korišćenja sečenih krtola kao semenskog materijala i upotrebe oštećenih i zaraženih krtola prilikom vađenja.

Neadekvatni uslovi skladištenja i temperatura takođe utiču na širenje bakterija. Treba voditi računa prilikom uvoza merkantilnog krompira. Osnovni izvori zaraze ovim patogenom su upotreba zaražene krtole krompira i voda za navodnjavanje.

Mere zaštite

Preporučuju se preventivne mere koje podrazumevaju setvu otpornih sorti, sertifikaciju sadnog materijala i korišćenje savremene dijagnostike za testiranje semenskog materijala.

Neophodno je poštovanje plodoreda, izbegavanje preteranog navodnjavanja, izbegavanje polja sa lošom drenažom, rano vađenje krtola ili vađenje tokom suvog vremena.

Potrebno je ukloniti samonikle biljke krompira i simptomatične biljke, obezbediti adekvatnu ventilaciju tokom skladištenja u hladnjačama.

Kada se bolest jednom razvije nije moguće suzbijanje sredstvima za zaštitu bilja.

Izvor: Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Autor: dipl. inž. Gordana Jovanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica