Šta je hloroza biljaka i kako je sprečiti

Šta je hloroza biljaka i kako je sprečiti

Veštačko svetlo - © Pixabay

Svetlost ima bitnu ulogu kada je reč o gajenju biljaka, naročito ako se biljke gaje u zimskom periodu. Tokom zimskih meseci prirodna svetlost je slabija i kratak je period svetlosti, svega 7 do 10 sati. Mnoge biljke, a naročito one koje tek započinju rast, imaju veliku potrebu za svetlošću i to u dužem trajanju, do 12 sati. Osvetljenje se može koristiti i tokom letnjih meseci u prostorijama u kojima nema dovoljno prirodne svetlosti.

Problem koji se javlja usled nedostatka svetlosti jeste hloroza. Primetićete je kao nedostatak zelene boje listova, a razlog je gubljenje zelenog pigmenta hlorofila koji vrši fotosintezu. Takođe, biljke bivaju izdužene (etioliranje), i to se primećuje naročito kod tek posejanih biljaka. Takve biljke su po pravilu slabe i tanke, pa se često desi i da padnu, jer se ne mogu održati uspravno.

Dopunsko osvetljenje

Sijalice koje se koriste za osvetljenje prostorija imaju užareno vlakno. Te standardne sijalice emituju svetlost koja nije korisna za biljke – one imaju deo spektra koji biljke i ne registruju, i zato su potpuno beskorisne.

Postoje zato svetiljke koje su namenjene za dopunsko osvetljenje biljaka i sada se mogu kupiti u raznim varijantama. Njihove tehničke karakteristike namene vremenom su se razvijale. Treba znati da se danas mogu kupiti svetiljke namenjene isključivo za rast zelenih delova biljaka, zatim za razvoj cveta ili ploda, za gajenje mladih ili akvarijumskih biljaka.

Ovakve svetiljke „grow lux light“ su označene kao ksenonske ili radonske lampe, zatim kao led osvetljenje i više varijacija neonskih svetiljki. Sve one emituju deo spektra svetlosti koji biljke mogu da registruju i iskoriste. Ovo je namenjeno za dopunsko odnosno dodatno osvetljenje biljaka, mada, ukoliko se kombinuju različite svetiljke sa različitim svetlostima, onda se biljke mogu gajiti u potpunosti bez prirodne, sunčeve svetlosti. Primer je gajenje biljaka u izolovanim prostorima koji se nazivaju „grow box“.

Ovakve svetiljke imaju karakteristične plavičaste, zelenkaste, roze ili crvene nijanse svetlosti, mada se led osvetljenje može okarakterisati i kao neutralna bistra svetlost.

Postavljanje osvetljenja

Postavljanje svetiljke može biti na više načina, bilo da se postavlja jedna ili više svetiljki. Bitno je postaviti osvetljenje neposredno iznad biljke, i po mogućstvu više svetiljki, jer se tako osigurava da se biljke neće povijati ka jednom izvoru svetla. Razmak od biljke do svetlosti može biti od 30 cm pa sve do 1,5 m, ali što je razmak veći, to se više gubi jačina i pravi efekat.

Ukoliko se odlučite za gajenje manjeg broja biljaka u kućnim uslovima, onda i standardna neonska svetiljka može mnogo doprineti da vaše biljke budu prave i zdrave.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica