Šta dobijete dorastanjem karfiola?

Karfiol je do te mere specifičan, može se reći da je pouzdan pokazatelj odgovornosti i posvećenosti proizvođača. Ko uspešno gaji ovu zahtevnu kulturu, zna koliko je preciznosti i posvećenosti potrebno u svakom koraku proizvodnje. Kasnija setva, dorastanje i pravilno skladištenje tokom zime mogu dati odlične rezultate koji se mogu i dobro naplatiti.

Karfiol u bašti - © Pixabay

Karfiol je deo porodice kupusnjača, ali je mnogo hranljiviji od mnogih popularnijih članova te porodice. Setva se odvija u junu i 100 grama semena je dovoljno za jedan hektar. Berba ovog povrća dolazi u drugoj polovini septembra i traje celog oktobra.

Nedostatak karfiola, u odnosu na druge članove porodice kupusnjača, je što ima mnogo nižu otpornost na niz faktora proizvodnje. Štaviše, karfiol je najteži za proizvodnju u poređenju sa svim ostalim članovima te porodice, ističe Ivo Đinović u svojoj knjizi Svet povrća.

Sve što terba da znate o gajenju karfiola

Ima nisku otpornost i na niske i na visoke temperature, na sušu, bolesti, pa čak i svetlost. Pored osetljivosti, vrlo je zahtevan po pitanju vlage u zemljištu i vazduhu, kao i u pogledu koncentracije azota u zemljištu. Mora se đubriti stajnjakom, te je zbog toga obično prvi u plodoredu.

Setva se može obaviti i početkom jula, a presađivanje u avgusti. U tom slučaju pre mrazeva biljke moraju biti izvađene i ostavljene na dorastanje.

Dorastanje karfiola

Često je neophodno ostaviti glavice karfiola i iz ranije setve na dorastanje, ali je neophodno poštovati određena pravila da bi dorastanje bilo uspešno.

Za početak, pri berbi, bio za dorastanje ili ne, mora se ubrati glavica zajedno sa nekoliko listova. Listovi imaju više funkcija, pre svega zaštite od svetlosti, mehaničkih oštećenja i drugih problema.

Kako proizvesti kvalitetan rasad karfiola

Dorastanje biljaka iz redovnog uzgoja se obavlja u podrumima ili trapovima, obavezno u odsustvu svetlosti. Temperatura u prostoriji treba da bude između 0 i 2 stepena celzijusa, dakle uslovi slični onima u kojima se čuva zreo karfiol u hladnjačama.

Ceo proces dorastanja traje 30 do 45 dana. U toku dorastanja dolazi do izražaja značaj listova sa kojima je karfiol ubran.

Karfiol - © Agromedia

Hranljive materije zapravo prelaze iz listova u glavicu i glavni su izvor hraniva za glavicu karfiola.

Kao i u polju, i na dorastanju karfiol zahteva provetravanje.

Kada se ubere po suvom vremenu i čuva u hladnjačama na 1 do 2 stepena celzijusa, pri relativnoj vlažnosti vazduha od 70-80% može se čuvati preko dva meseca.

Saveti: Kako da gajite prokelj?

Ovaj način proizvodnje i čuvanja karfiola ima svoje prednosti u odnosu na staklenike i plastenike. Naime, karfiol se može gajiti preko zime u zaštićenim i zagrejanim prostorima, ali su prinosi značajno manji, i upravo tu leži prednost pravovremene setve na otvorenom u kombinaciji sa adekvatnim dozrevanjem i skladištenjem.

Komentari