Pogledajte kako je bilo na Syngentinom Danu polja paradajza u Navalinu kod Leskovca

Pogledajte kako je bilo na Syngentinom Danu polja paradajza u Navalinu kod Leskovca

Ove nedelje u mestu Navalin, nedaleko od Leskovca, kompanija Syngenta organizovala je svoje Dane polja paradajza. Domaćin ovogodišnje lepe, zanimljive i veoma poučne manifestacije bila je porodica Stojković koja u svom kraju važi za jedne od najvećih i najboljih povrtara. Više od 200 povrtara, koji su posetili imanje ove porodice, saglasni su da su rezultati u njihovim plastenicima mnogo bolji od zadovoljavajućih.


Stojkovići povrće proizvode na čak deset hektara zemlje, od koje je skoro 2 i po hektara pod plastenicima. Na svojih oko 1,7 hektara, ova porodica godišnje proizvede više od 200 tona vrhunskog paradajza, pa je zato njihovo imanje, u predgrađu Leskovca, bilo idealno mesto za Syngentine dane polja.

Novi hibridi paradajza kompanije Syngenta

Dragan Antić, tehnički saradnik za povrće i voće za region centralne i južne Srbije iz Syngenta Agro, kaže: “U jednom plasteniku možemo da vidimo poluvisoke hibride među kojima je Minaret svakako poznat. Imamo i dva nova hibrida, Grownet i Qualitet”.

“Gajili smo ih na načine koji su uobičajeni u ovom kraju, na takozvanoj jednoj grani i na dve grane, upravo da bi proizvođači videli razliku, ali i šta njima odgovara u istim uslovima gajenja, da li jedan ili drugi način. Oba načina su veoma zastupljena ovde, tako da će sami odlučiti šta se njima više dopada.”

 Dan paradajza Syngenta - ©Agromedia

Ova godina nije bila povoljna za povrtarsku proizvodnju, pre svega zbog čestih niskih temperatura i ponovnih poplava koje su se odrazile na zametanje i veličinu plodova, ali i na brzinu sazrevanja. Uprkos tome više od 200 povrtara na imanju porodice Stojković, koje je okupila kompanija Syngenta, saglasni su da su rezultati u ovim plastenicima mnogo bolji od zadovoljavajućih.

Njihovi plodovi su svi preko 200 grama i mogu vam reći da su stvarno dobri i to i poluvisoki paradajzi i par visokih koje smo probali. Svi su izuzetnog kvaliteta.

Stručnjaci za povrtarstvo iz kompanije Syngenta dugo su i vredno radili na usavršavanju proizvoda, toleranciji hibrida na stresne uslove, na postizanju visokih, ali i stabilnih prinosa i na kvalitetu i ukusu plodova.


Mi smo naravno degustirali ovaj paradajz i to čak desetak različitih hibrida – poluvisoki rani Minaret, Izmir – hibrid za celogodišnju proizvodnju, Delfin, hibirid koji čak toleriše i greške u proizvodnji, otporni Paronset, ali i nekoliko novijih hibrida, kao što su Panekra, Grownet, Qualitet i Bostina.

Vladica Stojković, povrtar iz Navalina, kaže: „Ove godine smo sa Syngentom odradili ogled paradajza. Odabrali smo nekoliko hibrida koje traži naše tržište. Njihovi plodovi su svi preko 200 grama i mogu vam reći da su stvarno dobri i to i poluvisoki paradajzi i par visokih koje smo probali. Svi su izuzetnog kvaliteta“.

Dan paradajza Syngenta - ©Agromedia


Svojim rodom, bojom i ukusom, našu pažnju najviše je privukao hibrid Panekra, pa smo zato pitali domaćina da nam kaže nešto više o njemu.

Panekra je krupan paradajz. To je paradajz od preko 300 grama. Dobar je, visokorodan paradajz koji daje dobre plodove. Kada je reč o rodu, što se podrazumeva i količinu i kvalitet, mogu da kažem da visoka ocena može da mu se da sigurno.”


Osim Panekre, Vladica je kao odlične hibride izdvojio i Qualitet i Bostinu, koji bi trebalo da se registruju do kraja ove godine, ali i Grownet, koji bi trebalo da se registruje početkom sledeće.

Preparati za zaštitu paradajza kompanije Syngenta

Ipak, dobrih rezultata nema bez znanja o ovom poslu, ali ni bez odgovarajuće zaštite. Zato smo pitali Syngentinog stručnjaka koje bi on preparate iz velike ponude ove kuće izdvojio za povrtare koji gaje paradajz.

Svi ovi preparati imaju voema kratke karence, od svega 3 do 7 dana, pa su zato oni posebno prikladni za povrtarstvo.

Syngenta ima, skromno je reći, dobru ponudu za zaštitu bilja. Mogao bih da kažem izuzetno dobru ponudu za zaštitu za profesionalne proizvođače povrtare. Svako je verovatno koristio neki od preparata koji smo i mi ovde primenjivali, da li je to Bravo u startu, da li je Folio Gold u intenzivnom porastu ili Ortiva Opti sada na kraju sezone, uz poštovanje te kraće karence koju ima i uz jako široku namenu, jer pokriva, pored dominantne bolesti plamenjače i alternarije i fulvio fulvu takozvanu, koja je upravo problem u zatvorenom prostoru, odnosno u plastenicima.”

Dan paradajza Syngenta - ©Agromedia

Naravno, ne smemo da zaboravimo ni zaštitu od lisnih vaši preparatom Chess i gljiva truležnica preparatom Switch. Svi ovi preparati imaju voema kratke karence, od svega 3 do 7 dana, pa su zato oni posebno prikladni za povrtarstvo.

Na kraju ovog zanimljivog i poučnog dana povrtari su svojim kućama krenuli bogatiji za mnogobrojna znanja i iskustva u gajenju paradajza.

A mi smo na sledeće snimanje u leskovačkom kraju otišli puni lepih utisaka i misli i zaključili da su uz želju i volju za radom kakvu imaju Leskovčani i savete i preporuke stručnjaka, kakvi su Syngentini, vrhunski rezultati veoma lako ostvarivi, a isplativost gajenja povrća – neizbežna.

Sagovornici:
Dragan Antić, tehnički saradnik za povrće i voće za region centralne i južne Srbije, Syngenta Agro
Vladica Stojković, povrtar iz Navalina

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica