Svet poljoprivrede Prodavnica

Pogledajte kako je bilo na Danima polja krompira kompanije Syngenta

U Vapi kod Čačka održani su Dani polja krompira u organizaciji kompanije Syngenta. Stručnjaci kompanije i povrtari iz okoline Čačka, ali i iz drugih mesta, okupili su se na oglednom polju Dragana Terzića. Iako je i ova godina bila malo teža za proizvođače krompira, oni koji su se odlučili za Syngentine herbicide za zaštitu ipak mogu da se pohvale dobrim rodom.

Na ovogodišnjim Danima polja krompira kompanije Syngenta stručnjaci su želeli da pokažu kakve rezultate u realnim uslovima daju preparati koji se bore protiv plamenjače. Iako je ta bolest prošle godine mnogim povrtarima pravila velike probleme, oni koji su se odlučili za Syngentine herbicide za zaštitu ipak mogu da se pohvale dobrim rodom. 

U fazi zametanja korišćen je preparat Bravo, fungicid koji deluje i na plamenjaču i na alternariju. U intenzivnom porastu radili smo dva tretmana Ridomilom MZ i radili smo do sada jednom Reus Top, preparat koji deluje veoma dobro i na plamenjaču i na alternariju.

Dragan Antić iz kompanije Syngenta kaže: „Ovde je primenjen preparat Arkade, zemljišni herbicid jako širokog spektra delovanja. Kao što ste videli prošle godine, ovde na parceli je veoma čisto kada je reč o korovima, praktično do kraja vegetacije. Moram da kažem da se nalazimo u sorti bela rosa, koja je praktično pri kraju vegetacije i neki devedeseti dan od sadnje ove sorte na ovoj parceli“.

„Što se tiče bolesti, klasično smo radili u fazi zametanja preparat Bravo, fungicid koji deluje i na plamenjaču i na alternariju. U intenzivnom porastu smo radili dva tretmana Ridomilom MZ i radili smo do sada jednom Reus Top, preparat koji deluje veoma dobro i na plamenjaču i na alternariju i u planu je još jednom ili dva puta do kraja sezone da odradimo Reus Top.“

Dani polja krompira, Syngenta - ©Agromedia

Stručnjaci kažu da je u ovom trenutku primena Reus Topa veoma važna, jer ovakav kišni period plamenjači ide na ruku. Sada je kažu, za ovu bolest idealno vreme da se naseli na polja krompira i tako povrtarima skrati vegetaciju i zarazi krtole.

S druge strane, ako ne bude toliko kiše biće verovatno veća pojava alternarije nego plamenjače tako da sa Reus Topom pokrivamo veoma dobro i jednu i drugu bolest. Što se tiče Isabiona, amino kiseline koju smo radili i prošle godine, i ovde smo radili tri puta u toku sezone.“

Bilo je uslova za stvaranje plamenjače, bilo je dosta korova, a sama početna zaštita od korova nije bila uspešna, jer su se kasnije pronikli korovi, sirak, čičak, boca, mlečnika. Ipak, uspeli smo da ih pobedimo jer smo koristili razne preparate i hemije koje se bore protiv toga.

Ove godine, brojni su i povrtari koji se žale na krompirovu zlaticu. Njima stručnjaci preporučuju da se za prvi inicijalni tretman odluče za Aktaru i to u količini od 140 grama po hektaru. Za kasnije faze može da se koristi i manja doza tog preparata, najbolje 100 grama po hektaru. Ali ni sa zlaticom se problemi uzgajivača tu ne završaju.

Bojan Lazović, povrtar iz Zablaća, kaže: „Pa i ova godina je bila malo teža u proizvodnji. Bilo je uslova za stvaranje plamenjače, bilo je dosta korova, a sama početna zaštita od korova nije bila uspešna, jer su se kasnije pronikli korovi sirak, čičak, boca, mlečnika. Mi pretpostavljamo da je poplava dosta uticala da se to pojavi ponovo. Ipak, uspeli smo da ih pobedimo jer smo koristili razne preparate i hemije koje se bore protiv toga“.

Dragan Antić, Syngenta - ©Agromedia

Bojan kaže da će na većini njegovih parcela rod biti dobar. Ipak, mladi povrtar priznaje i da je za dobre rezultate neophodno slušati preporuke stručnjaka i da su njemu Syngentini mnogo pomogli. Istog je mišljenja i Dragan Terzić iz Vape, domaćin ovogodišnjih Dana polja krompira.

On dodaje: „Ove godine smo imali jedno prskanje Bravom, posle jedno do dva prskanja Ridomilom, jer ipak je bez Ridomila proizvodnja krompira nezamisliva. Sada imamo prskanje Reusom i možda će biti još jedno do dva prskanja. Dobra saradnja sa kompanijom Syngenta olakšava mi ovu proizvodnju i sigurno ću je nastaviti“.

Dani polja krompira, Syngenta, posetioci - ©Agromedia

Iako mlad, ovaj veoma iskusan povrtar rekao nam je i da je vreme setve krompira još jedan od veoma važnih faktora za dobar rod. Na njegovom imanju, kaže on, krompir koji je sejan sredinom marta dao je neuporedivo bolje rezultate od onog koji je sejan sredinom aprila. Zato u vašoj računici za proizvodnju krompira ne zaboravite ni tu stavku.

Na kraju, ukoliko ste sve agrotehničke mere obavili kako treba, možete mirno da sačekate kupce vašeg krompira i nadate se da će cena ove godine biti dobra. Mi smo čuli da hoće.

Sagovornici: 
Dragan Antić, Syngenta
Bojan Lazović, povrtar iz Zablaća
Dragan Terzić, povrtar iz Vape

Komentari