Podsetnik za početnike: Ovo su preostali radovi u bašti tokom leta

Podsetnik za početnike: Ovo su preostali radovi u bašti tokom leta

Saveti za početnike: Ovo su osnovni radovi u bašti tokom leta - © Pixabay

Vreme je da se vide rezultati useva tople sezone, kao što paradajz, tikvice, paprika i mnoge druge. Da biste svoju berbu održali na vrhunsku, u ovom periodu potrebno je uraditi nekoliko jednostavnih stvari.

Prva preporuka je da se uklanja mrtvo lišće. Ako primetite uvelo lišće – uklonite ga odmah, kako biste sprečili širenje infekcija na zdravu lisnu masu.

Drugo, nastavite da malčirate biljke. Malč čuva vlagu od isparavanja, što će vam omogućiti ređe zalivanje. Možete malčirati i povrće u saksijama, jer se zemlja u saksijama mnogo brže suši, posebno kada je reč o plitkim posudama.

Što se tiče bašte, ukoliko vremenska prognoza najavljuje jak pljusak ili par kišnih dana – uklonite malč. Previše vlage može da dovede do pojave gljivičnih bolesti. Pustite da se zemlja malo osuši, pa vratite malč. Takođe, ojačajte visoke biljke, jer jak vetar može da ih slomije.

Saveti za početnike: Ovo su osnovni radovi u bašti tokom leta - © Pixabay

Redovno zalivajte biljke. Uzrok napuklih plodova je nedostatak kontinuiranog snadbevanja vodom. Biljka se navikne na vrlo malo vode, a kada je dobije u većoj količini koža ploda ne može dovoljno brzo da se proširi i plod puca.

Najbolje je biljke zalivati ujutro, jer se tada dešava maksimalna apsorpcija vode.

Ukoliko gajite biljke u saksijama ili kontejnerima, verovatno će im trebati zalivanje 3 puta nedeljno u jeku letnjih vrućina.

Izbegavajte zalivanje po lišću, jer to može da dovede do pojave gljivičnih oboljenja.


Preporuka je da se povrće redovno bere. Čitav život biljaka posvećen je kreiranju šanse za razmnožavanje i stvaranje što više biljaka za budućnost. Što više berete, više će se plodova (listova) proizvoditi. Ovo važi za biljke poput krastavca, tikvice, lisnatog povrća…

Štitite biljke od insekata (mehaničkim skidanjem i upotrebom prirodnih sredstava). Ukoliko ste primetili bolesno lišće, uklonite ga i bacite ili spalite. Pojedini iskusni baštovani kompostiraju i ovakvo lišće, ali oni raspolažu znanjem kada je gomila komposta dovoljno vruća da bi ubila patogene. 


Vodite računa o sebi.

Zahtevnije radove u bašti obavljajte u rano jutro ili predveče. Ako ste mislili da ćete nešto završiti za pet minuta, obično se to nastavlja na neki drugi posao od pola sata, a on na još jedan. Drugim rečima, veoma je lako zaraditi se u bašti. Zato, ne zaboravite da stavite šešir, radite samo laganije poslove tokom vrelog dana i vodite računa koliko vremena provodite na suncu.


Izvor: Mother earth news

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica