Cvekla se deformisala ili je suviše mala? – Evo zbog čega se to dešava!

Cvekla se deformisala ili je suviše mala? – Evo zbog čega se to dešava!

Ovo su razlozi zašto se cvekla deformiše ili je previše mala - © Pixabay

Cvekla spada u vrstu biljaka kod kojih nadzemna lisna masa može delovati savršeno zdravo  i ničim ne upućivati na to da se ispod zemlje, gde raste koren zbog kojeg se ova kultura i gaji, razvijaju problemi.

Ukoliko vaša cvekla ima bujnu lisnu masu dok je plod koji ste izvadili, sa druge strane, suviše sitan ili deformisan, postoje određeni uzroci koji do toga dovode a koji mogu biti rešeni primenom pravilnih agrotehničkih mera.

Gusta sadnja

Ukoliko ste seme vaše cvekle posejali previše gusto, koren biljke koja nakon toga nikne neće imati dovoljno prostora da se širi.

Da biste to izbegli, obezbedite cvekli dovoljno prostora za razvoj, sadeći je na desetak santimetara razmaka u redu i 30 santimetara međuredno.

Zbijena zemlja

Ukoliko je zemljište previše tvrdo i zbijeno, baš kao i u slučaju preguste sadnje, koren cvekle neće imati dovoljno prostora da se razvija. Međutim, bez obzira na tip zemlje na kojoj će se usev saditi, pre sadnje potrebno je prekopati i rastresti zemlju na dubini od 30 santimetara pre sadnje cvekle.

Ovo su razlozi zašto se cvekla deformiše ili je previše mala - © Pixabay

Nedostatak hraniva u zemljištu

Cvekla iz zemljišta iznosi velike količine fosfora koji joj je potreban da bi razvila koren. Ukoliko ga u zemljištu nema dovoljno, listovi cvekle delovaće zdravo dok će koren ostati zakržljao.

Analiza zemljišta na kojoj će se usev gajiti je svakako preporučljiva iako je nedostatk hraniva problem koji se ređe sreće u uzgoju cvekle nego što je to slučaj sa pregustom sadnjom i zbijenim zemljištem.

Stoga, prvo pođite od uobičajenih problema, pa tek onda dodatno đubrite fosforom, budući da previše ovog elementa u zemljištu može izazvati neke probleme druge prirode.


Kamenje u zemlji

Ukoliko je zemljište kamenito, može se desiti da cvekla bude prinuđena da raste oko nekog kamena  što može dovesti do korena manjeg obima ili do korena nepravilnog oblika. Kopanjem na dubini do 30 santimetara i vađenjem kamenja iz zemlje ovi problemi se lako mogu preduprediti.

Nedostatak sunca

Loše razvijen koren cvekle može biti posledica nedostatka sunca. Obezbedite cvekli barem 6 sati sunčeve svetlosti dnevno i problem će biti otklonjen.

Kiselo zemljište

Cvekla voli blago alkalno ili neutralno zemljište te ako ph vrednost padne ispod 6.5, kiselost može otežati pristupačnost fosfora i rezultirati loše oblikovanim korenom. Takođe, crvena boja listova ukazuje na disbalans ph vrednosti zemljišta. Jedan od rasprostranjenih načina da se zemljište alkalizuje je da se doda kreč prema preporukama dobijenim u analizi zemljišta.


Nedostatak vode

Pukotine u korenu cvekle znak su da navodnjavanje nije bilo dovoljno ili da je izostalo onda kada je to korenu bilo najpotrebnije. Najbolji znak da biljci nedostaje voda je žućenje ili opadanje listova.

Proverite suvoću zemljišta tako što ćete zabosti prst u njega te ako osetite da je suvo već pri dubini od 2-3 santimetra, zalivanje je neophodno.  Imajte na umu da je uvek bolje zaliti zemljište  gde cvekla raste nego orošavati njeno lišće.


Izvor: Gardeners path

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica