OTKRIJTE: Koja je potrebna DUBINA setve i optimalna TEMPERATURA KLIJANJA semena za ovih 20 povrtarskih kultura

Kako bi vaša setva povrća donela dobre rezultate potrebno je znati na kojoj dubini je neophodno položiti seme kako bi ono uspešno i brzo nicalo. Osim adekvatne dubine, seme traži i odgovarajuću temperaturu kako ne bi propalo, nego od njega nastala mlada biljka koja će se pravilno razvijati i rasti u zavisnosti od okolnosti.

PaprikaFoto:Agromedia

Ako se seme seje preduboko, sporije će nicati ili možda neće imati snage da uopšte nikne. Ako se seje previše plitko u zemlji, može doći do isušivanja gornjeg sloja zemljišta i manjka vlage.

Za sve povrtare izdvojili smo informacije o dvadeset vrsta povrća koje će im pomoći da obave uspešnu setvu, te kasnije ubiraju veći broj plodova.

*Optimalne temperature klijanja u tablici odnose se na temperature tokom kojih će seme nići najvećom brzinom, dok se dubine setve odnose na srednje vrednosti i zemljišta koja nisu previše teška,zbijena niti previše peskovita.

Optimalna dubina setve i temperatura klijanja semena povrtarskih kultura:
PovrćeOptimalna dubina setve semena Optimalna temperatura klijanja semena
Artičoka3-5 cm15-25 stepeni
Blitva3-4 cm16-24 stepeni
Bob5-8 cm5-6 stepeni
Brokoli1 cm14-19 stepeni
Bundeva3 cm22-24 stepeni
Crni luk 1,5-2 cm22 stepena
Cvekla2-3 cm10 stepeni
Grašak3-5 cm15-16 stepeni
Krastavac2 cm27 stepeni
Kupus1-2 cm15-18 stepeni
Matovilac1 cm10 stepeni
Paprika2 cm30 stepeni
Paradajz1,5- 2 cm22-25 stepeni
Pasulj2-4 cm22-25 stepeni
Patlidžan1-2 cm13-14 stepeni
Rotkvica1 cm20 stepeni
Sočivo3-5 cm18-21 stepen
Spanać3-4 cm20 stepeni
Šargarepa2 cm20-25 stepeni
Zelena salata1,5-2 cm15-20 stepeni

Komentari