OPASNO ljuta proizvodnja paprike – ali se isplati!

OPASNO ljuta proizvodnja paprike – ali se isplati!

Najljuća paprika na svetu, karolina riper, odnedavno se uzgaja i u Srbiji! Verovatno jedini odgajivač u našoj zemlji, a možda i na celom Balkanu je Živojin Antić iz Ćuprije. Ovaj nekadašnji aktivni vojnik je pre pet godina počeo da eksperimentiše sa najljućom paprikom, koja na skali merenja ljutine ima čak 2,5 miliona skolvila! Izmerena ljutina domaće paprike je tek 30.000 skolvila.
 

 Najljuća paprika na svetu karolina riper © Foto: Biljana Nenković

Paprika nazvana karolina riper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća na svetu. Njen uzgajivač Ed Kari iz Južne Karoline je četiri godine radio na njenom nastajanju. Do Ćuprije je došla preko Indije. Prijatelj je Živojinu iz ove daleke zemlje poslao seme i od tada je gaji u svom plasteniku.

Želeo sam da gajim ono što niko drugi nema. Ranije sam gajio obične paprike i onda sam na internetu počeo da istražujem o proizvodnji ljutih paprika. Tako sada imam ukupno 56 vrsta ljutih paprika na svom imanju“, kaže Živojin.
 

Sada imam ukupno 56 vrsta ljutih paprika na svom imanju.

Proizvodnja ljutih paprika je, kako kaže Antić, isplativa. Od toga solidno zarađuje prodajući sosove restoranima internacionalne kuhinje u Srbiji. Bočica ljutog sosa od 160 miligrama košta 400 dinara, a prodaje ih i osušene.

Poređenja radi, bočica ovog sosa u SAD prodaje se za 12 dolara. I seme je u inostranstvu nekoliko puta skuplje nego u regionu.
 

Živojin Antić © Foto: Biljana Nenković

Na njegovom imanju trenutno je zasađeno preko 2.000 strukova najljuće paprike na svetu. Pod plastenicima je 1.200, dok je na otvorenom oko 1.000 strukova. Ljute papričice koje uzgaja poreklom su sa Trinidada, Indije, Tajlanda. Godišnje on sa svojih zasada ubere tonu papričica koje distribuira svojim mušterijama.
 

Paprika © foto: Biljana Nenković

Osim ljutih papričica Živojin prodaje i seme ovih raritetnih plodova, koje se samo hrabri usuđuju da probaju. On gaji i drugu papriku po ljutini, trinidad moruga skorpion. Ona je dosta dugo bila rekorderka na skali sa 1.2 miliona skolvila. Poređenja radi, obična feferonka ima od 100 do 500 skolvila, halapenjo od 2.500 do 8.000, a habanjero od 100.000 do 350.000 skolvila. Živojinova karolina, sa skoro 2.5 miliona skolvila, ipak je najljuća.
 

Ne možete da shvatite taj stepen ljutine. Jednostavno se u sekundi preznojite i odmah vam prorade sinusi.

Ne možete da shvatite taj stepen ljutine. Jednostavno se u sekundi preznojite i odmah vam prorade sinusi. Jednom sam iskušavao sebe i pojeo celu, ali nisam hteo da gasim ljutinu ni vodom, ni mlekom. Suze su mi išle na oči čitav dan. Drugi, koji su manje tolerantni na ljutinu, još gore su prošli. Kad je meljemo za sosove, mašinica je posle mnogo pranja i dalje ljuta. Ponekad nam i ajvar koji meljemo posle toga bude ljut, iako u njega nismo stavili nijednu papričicu“, kaže Antić.

 

Živojin Antić, proizvođač iz Ćuprije © Foto: Biljana Nenković

Kada sazru, ove papričice su u crvenoj, narandžastoj i žutoj boji. Ljutinu im daje kapsaicin, zbog koga imaju i lekovito svojstvo. Crveno ljuto blago kupuju restorani meksičke, tajlandske ili indijske kuhinje u Srbiji, kada turisti požele da osete ukuse svog kraja. U Srbiji su retki oni koji se usuđuju da okuse Živojinove papričice, čije zasade planira u budućnosti da proširi.

 

Sagovornik:
Živojin Antić, proizvođač iz Ćuprije

Foto: Biljana Nenković

 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica