KO ODE VIŠE SE NE VRAĆA – Ovo je selo u Srbiji iz kog niko ne odlazi!

KO ODE VIŠE SE NE VRAĆA – Ovo je selo u Srbiji iz kog niko ne odlazi!

Žarko Petrović kao i sve njegove komšije živi od proizvodnje povrća i kaže da niko i ne pomišlja da iz ovog sela ode.

Više od devedeset odsto ljudi iz ovog sela na jugu Srbije kada se nađe na životnoj raskrsnici odluči da ostane tu gde jeste, osnuje porodicu i vodi svoje domaćinstvo. Tako i Žarko Petrović, nikada nije imao želju da ode iz svog rodnog mesta već je podigao 30 plastenika i sada od toga veoma lepo živi sa svojom porodicom.

Selo na jugu Srbije poznato je izvrsnim povrtarima, velikom broju plastenika i veoma kvalitetnim i ukusnim proizvodima. Selo Stajkovce, koje se nalazi u okolini Vlasotinca, jedno je od retkih mesta u Srbiji sa kog mladi ne odlaze, već odlučuju da ostanu tu i rade.

Ovde živi oko 2000 stanovnika i više od 90 odsto stanovnika se bavi proizvodnjom povrća. Selo je prema rečima Žarka Petrovića veoma stabilno i napreduje iz godine u godinu. Ovaj proizvođač podigao je oko 30 plastenika na površini od oko jednog hektara. Proizvodi najviše papriku, paradajz i rani kupus. Stalno dodaju i neke nove sorte povrća.

Ove godine u ponudi imaju novu vrstu paprike koja se veoma dobro pokazala uprkos lošim vremenskim uslovima koji su bili karakteristični za ovu godinu. Iz tog razloga, Žarko ima u planu proširenje proizvodnje kada je reč o ovoj sorti paprike na dodatnih 20ak ari.

Ipak da bi se ova proizvodnja izvela do kraja potrebno je angažovati dodatnu radnu snagu. Svih pet članova porodice Petrović skoro 80 odsto proizvodnje obavlja sama, ali po potrebi angažuju i sezonske radnike. Poslednjih godina sve je teže i teže uzimati sezonske radnike. Kada su im potrebni, Petrovići radnu snagu pronalaze i u okolnim selima.

Uvoz povrća iz južnih zemalja u Srbiji utiče na sve povrtare pa i na porodicu Žarka Petrovića. Nekada se desi, kako on kaže, da njihova roba iako je kvalitetnija ostane neplasirana i neprodata. Obara cenu i posebno u julu mesecu imaju problema sa plasmanom robe.

Da bi bilo što uspešniji u svom poslu, stanovnici iz Stajkovca se međusobno pomažu, gledaju jedni od drugih i pokušavaju da svoju proizvodnju učini što boljom i isplativijom. Podršku banaka u ovom trenutku nemaju i sami se snalaze za podsticaje.


Žarko Petrović jedan je od retkoh koji vidi perspektivu u bavljenju poljoprivredom u Srbiji, i ne planira da odustane od svog biznisa i sela.

Sagovornik: Žarko Petrović, Stajkovce

Komentari (1)

Selo iz kojeg niko ne želi da ode – VIDEO - FER PORTAL

2022-10-16 16:40:53

[…] Da bi bilo što uspješniji u svom poslu, stanovnici iz Stajkovca se međusobno pomažu, gledaju jedni od drugih i pokušavaju da svoju proizvodnju učini što boljom i isplativijom. Podršku banaka u ovom trenutku nemaju i sami se snalaze za podsticaje, piše portal Agromedia. […]

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica