Nekad čitavu državu snabdevali krompirom, danas u Pečenjevcu svega 20 proizvođača

Nekad čitavu državu snabdevali krompirom, danas u Pečenjevcu svega 20 proizvođača

Pečenjevac kod Leskovca je nekad važio za selo koje ima najkvalitetniji krompir. Cela Jugoslavija se snabdevala krompirom iz ovog mesta. Danas je svega 20 domaćinstava koja se bave proizvodnjom.

Pad proizvodnje krompira u selu kod Leskovca

Petar Cvetanović, stanovnik ovog sela, kaže da je jedan od razloga pada proizvodnje krompira, jer mladi ne žele da se bave poljoprivredom. Takođe, ulaganja su velika, rod je neizvestan.

Pre oko 40 godina, ovaj meštanin sela, proizvodio je do 50 tona krompira, a danas svega 10. Nekad je krompir prodavao otkupljivačima koji su ga dalje plasirali po celoj tadašnjoj državi Jugoslaviji.

Cvetanović kaže da je ovogodišnja cena između 60 i 80 dinara i da je zadovoljan prinosima. Ove godine je potražnja krompira nešto veća, jer se pojavio i uvozni iz Holandije koji je nešto skuplji. Za holandski krompir na leskovačkim pijacama prodavci traže oko 100 dinara po kilogramu.

Rane sorte su nešto što je zastupljeno najviše na njivi kod Cvetanovića. pogodnije su za tlo na jugu Srbije, gde su temperature nešto više. Cvetanović, kako kaže, sadi i kasnije sorte crvenog i belog krompira.

Izvor: Danas.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica