Lubenice i dinje otporne na bolesti: Nabavite vrhunsko seme na vreme

Lubenice i dinje otporne na bolesti: Nabavite vrhunsko seme na vreme

Ponuda dinja i lubenica na našem tržištu je velika i raznolika u pogledu boja, oblika i krupnoće. Kompanija Holland Angro u svom sortimentu nudi profesionalnim proizvođačima vrhunska semena dinje i lubenice, koje su pre svega otporne na bolesti i slatke, a imaju i sve ostale karakteristike koje tržište traži.

Vladimir Cvetković iz Banatskog Brestovca odlučio se za ovu lubenicu prvenstveno jer je slatka i nema debelu koru, a jedan hektar mu donosi 6 vagona lubenice minimum.

„Ja sam zadovoljan. Može da pokrije troškove i može da se zaradi“, kaže Vladimir.

Ivan Stošić uzgaja isključivo Aksent lubenicu, jer je otporna na bolesti, kupci je traže i zadovoljni su sa njom, a kada je lubenica dobra problema nikada i nema.

Miloš Stojadinović ima ogledno polje lubenica na kalemu i kaže da su dosta krupnije, otpornije na bolesti, a mreža je bujnija.

Kompanija Holland Angro u ponudi ima nekoliko novih vrhunskih sorti lubenice: Mini lubenicu Kali F1, težine oko 2 kilograma i VT642 koja je malo veća (2-4 kg).

Ove dve sorte su posebno pogodne za proizvođače koji imaju saradnju sa supermarketima ili žele da je ostvare. Kako nam objašnjava Filip Ilić iz kompanije Holland Angro, zahtevi supermarketa su da lubenica bude sve manja i manja da bi ljudi kupovali svakoga dana, a ne da kupe jednu lubenicu od 15 kg i da je konzumiraju 5 dana.

Otporije su na bolesti  nego obične lubenice. Manje su, ali imaju više plodova po vreži – oko 10 komada, a težina je od kilogram do dva. Savršeno su crvene boje, imaju malo semena i slađe su nego bilo koja lubenica od 8 kg do 10 kg. Njihov procenat šećera je čak do 14%“, objašnjava nam Filip.

A, kada su dinje u pitanju kompanija Holland Angro i tu ima da ponudi vrhunski kvalitet.

To nam je potvrdio i Goran Novaković, proizvođač iz Dobrinca. Kako sam kaže, radi direktnu setvu, dinja je slatka i to kupci jako cene, a prinos je siguran.

Foto: Agromedia, 2023, sva prava zadržana

Reč je o Pepito F1 sorti dinje. Meso je narandžasto, a kora tanka.

„Najveća prednost je što može dugo da stoji i što ima jako veliku slatkoću, preko 15%. Po jedinici površine prinos može da bude oko 30 tona, a po vreži daje 5-6 kilograma, dok je prosečna težina ploda između 1-2 kg“, navodi Filip Ilić iz kompanije Holland Angro.

On ističe da je reč o sorti koja je dosta otporna na bolesti, a naročito na teške uslove proizvodnje, posebno kada je kišni period, jer neće doći do truljenja i može određeno vreme da stoji u vodi, a da se plodu ništa ne desi i da nastavi normalno sa zrenjem.

Ono što je važno, to je da su proizvođači zaštićeni od miševa. Naime, dinji je veoma tvrda kora i, jednostavno, miševi ne mogu da je probuše.

Još jedna vrhunska sorta dinje je Manzoni F1. Nju karakteriše lepa žuta boja kore i kremasto meso, savršene strukture. Jako je slatka i može dosta dugo da se lageruje. Kako Filip navodi, ova sorta je idealna za prodaju u supermarketima, jer može dugo da stoji u rafovima, a da se ne kvari.

Pitali smo proizvođače koji sarađuju sa kompanijom Holland Angro kakvi su njihovi utisci o saradnji i dobili smo kao odgovore samo reči hvale. Ono što proizvođači ističu kao bitno, to je da su im iz ove kompanije na raspolaganju kada god im zatrebaju saveti ili pomoć bilo koje vrste.

 

Sagovornici:
Vladimir Cvetković, Banatski Brestovac
Ivan Stošić, Banatski Brestovac
Miloš Stojadinović, Banatski Brestovac
Filip Ilić, Holland Angro
Goran Novaković, Dobrinci

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica