KUKURUZ ŠEĆERAC: Pravilna proizvodnja iz rasada i odabir hibrida

KUKURUZ ŠEĆERAC: Pravilna proizvodnja iz rasada i odabir hibrida

U selu Despotovu, proizvodi se oko 6 hektara kukuruza šećerca, na njivi proizvođača Slavka Nikolića. Kukuruz je proizveden iz rasada, a Đorđe Ilić nam je otkrio kako proizvesti kukuruz šećerac iz rasada i koji su hibridi najpogodoniji za ovu proizvodnju.

2021. godina je bila specifična što se tiče proizvodnje. Kukuruz je jako rano bio izvađen iz rasada i pošto je u maju bilo jako hladno kukuruz nije u potpunosti uspeo da nikne. Zbog ovoga manje je kukuruza nego inače ali mu je i cena bila jača.

Kako se proizvodi kukuruz šećerac iz rasada otkrio nam je Đorđe Ilić iz Hollan Angro kompanije.

,,Seme ide u posude 66 ili 104, dobijete tri lista i ta tri lista rasađujete dalje kao kupus ili papriku. Neki pokrivaju agrilom, neki tunelima da bi dobili ranije. Ovde nije radjeno ništa, ovde je samo rasađen kao takav. Zato što prvo zemlja u proleće uvek bude hladnija, ove godite temperatura je bila takva kakva jeste zato je malo i kasnio kao i svuda.“

Vrste kukuruza šećerca

  • Turbo F1 je rani šećerac, on je sladak ali nije super sladak
  • Rustler F1 ovaj šećerac menja Max šećerac pošto on više neće biti u prodaji. On je super slatki i ima sitno zrno i od 14 do 18 redova

Zasađeno je ¾ Rustela i ¼ Turbo kukuruza šećerca.

Tehnologija proizvodnje

Ako se radi rana proizvodnja Turbo šećerca radi se ili u posudama ili napolju. Ako se radi u posudama onda se poseje negde krajem januara da bi se rasadio početkom marta. Ako se seje napolju onda mora da se sačeka da zemlja bude topla i da iznosi od 12 do 14 stepeni da ne bi semenka istrulila. Ovako isto se radi i sa Rustelerom samo se kreće od 10 do 15 dana kasnije.

Ako se radi rasađivanje na 18 cm bude oko 60 do 70 hiljda biljaka po hektarui i ubere se negde oko 80% proizvodnje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica