Kora, meso i listovi plavog patlidžana veoma su zdravi

Kora, meso i listovi plavog patlidžana veoma su zdravi

Patlidžan je poreklom iz Indije i Šri Lanke, gde je uzgajan još pre više od 3.000 godina. Za njegova lekovita svojstva se zna još od davnina, pa i ne čudi što spada u red najzdravijih namirnica.
 

Kora, meso i listovi plavog patlidžana puni vitamina - © Pixabay 

Od kore patlidžana se u narodnoj medicini najčešće priprema čaj ili tinktura. Uglavnom se pripremaju od sveže kore, premda se može koristiti i osušena. Meso patlidžana se pretežno upotrebljava kao lekovita hrana, a može da se primenjuje i kao obloga. Listovi patlidžana se najčešće koriste kao obloga koja hladi i ublažava upale. U narodnoj medicini mnogih istočnih zemalja od osušenih listova patlidžana se priprema čaj.

9 namirnica koje ne treba jesti sirove

Ranije se koren koristio za lečenje astme, a listovi za unutrašnja krvarenja, ali zbog mogućnosti trovanja to se više ne praktikuje u lečenju. Međutim, i u moderno doba, kada se o korisnom delovanju biljaka prosuđuje na temelju istraživanja i analize njihovog sastava, patlidžan je potvrđen kao vrlo zdravo i lekovito povrće. Bogat je kalijumom, koji u saradnji s natrijumom reguliše nivo vode u telu i normalizuje rad srca. Sadrži i manje količine magnezijuma, mangana i bakra.
 

Kora, meso i listovi plavog patlidžana puni vitamina - © Pixabay

S velikim udelom dijetalnih vlakana povoljno deluje na zdravlje creva, kao i regulisanje holesterola i šećera u krvi.
U kori patlidžana nalazi se nasunin koji pomaže u borbi protiv holesterola. Naime, nasunin je veoma dobar antioksidant koji sprečava nastajanje holesterola.

Siva trulež – velika pretnja za voće i povrće u plastenicima

Gorka jedinjenja u ovom povrću pospešuju rad probave i ublažavaju grčeve želuca i creva, zbog čega je patlidžan kao hrana dobar za osobe koje pate od želudačnih i crevnih tegoba, a zbog male kalorične vrednosti, idealna je hrana za gojazne osobe, kao i za dijabetičare.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica