Kako se gaji celer?

Kako se gaji celer?

Kako se gaji celer? - © Pixabay

Iako celer ima reputaciju biljke koja je teška za uzgoj, prilično je jednostavno nakon što shvatite šta tačno treba da uradite da bi vas nagradio svojim sočnim stabljikama.

Celer pripada porodici kojoj pripadaju korijander, peršun, komorač i šargarepa. Poreklom je iz određenih regija Afrike, Azije i Evrope.

Ova biljka voli da cveta u močvarnim uslovima, a pošto je reč o retkom staništu, posebno u nečijem dvorištu, celer je kultivisan kako bi mogao da se uzgaja u baštenskim uslovima.

Osim što ima hrskavu i ukusnu dršku, celer je bogat vitaminima K, A, folatima i kalijumom. On je čak i prava zvezda među svetski poznatim ličnostima koje ga koriste u piću za detoksikaciju organizma. Čist sok od celera nema baš čudotvorne moći, ali je veoma hranljivo piće. Iste koristi možete imati uključivanjem celera u redovne obroke.

Kako se gaji celer? - © Pixabay

Uzgoj iz semena

Uzgoj celera iz semena može da se radi na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Sadnja se obavlja od polovine maja do polovine juna, kada je zemljište zagrejano.

Celeru treba oko 3-4 meseca za rast, a stiže na jesen za berbu. Kako odlično podnosi niske temperature, za ozimi usev možete da posejete seme u septembru ili oktobru.

Mnogi početnici se isfrustriraju od celera je izgleda kao da nikada neće proklijati. Stvar je u tome da se seme celera ne sadi kao druga semena.

Seme celera teže bubri i klija, pa je dobro da se pre setve potopi u vodu na temperaturi oko 20 stepeni i da se tako drži na svetlom mestu par dana.

Celer traži zemljišta bogata organskom materijom, pa se potrudite da mu obezbedite humusno zemjište.


Kada napunite kontejner za zemljom, položite semenemojte da ga prekrivate sa zemljom. Seme celera mora da ima direktnu sunčevu svetlost da bi počelo da klija.

Kako se gaji celer? - © Pixabay

Takođe, neophodno je održavati stalnu vlagu, te je potrebno redovno zalivanje, a kontejner se može prekriti providnom folijom, kako bi se održali temperatura i vlaga.


Budite strpljivi. Klijanje može da traje i do 18 dana.

Presađivanje sadnice i nega

Celer se sadi u fazi 5-8 listova, a rastojanje je 40×25 cm.


Pre ne go što presadite sadnice na otvoreno, morate da ih navikavate na spoljne uslove 7-10 dana, odnosno da ih po malo iznosite, svakog dana sve duže i duže.

Celeru je neophodno 5-7 sati direktno sunca svakog dana, pa za presađivanje u bašti odaberite mesto koje ima ove uslove.

Zatim, pripremite zemlju. Celerov koren je delikatan, pa neće dobro da raste u glinovitoj zemlji ili pesku. Zemlja mora da bude bogata, humusna i rastresita. Jako je važno da se proveri pH vrednost zemljišta jer celer uspeva samo na pH između 6,5 i 7,5.

Zemlju treba održavati da bude bez korova, ravnomerno zalivati, a potrebno je oko 130-140 dana od setve do berbe.

Kako se gaji celer? - © Pixabay

Prilikom uzgoja celera, kada dostigne duplu visinu od sadnice koju ste posadili u zemlju, nagrnite zemlju na bazu biljke. To će zadržati sunčeve zrake da dođu do donje polovine stabljike, što će proizvesti svetliju, manje gorku stabljiku.

U drugom, trećem i četvrtom mesecu možete da ga prihranite dodavanje kašiku đubriva 5-10-10. Nemojte posipati po biljci, nego oko nje, udaljeno od stabljike oko 5 cm.

Jako je važno da se redovno zaliva. Ukolik nema dovoljno vlage obrazovaće drvenasta vlakna.

Insekti i bolesti

Lisne vaši su najčešća napast, te na njih treba posebno obratiti pažnju. Osim što uništavaju biljku doprinose i razvoju mozaičnog virusa. Ukoliko primetiti bubamaru u dvorištu, prenesite je do celera jer je ona predator za lisne vaši. Takođe, mogući su napadi tripsa.

Ukoliko stabljika celera počinje da biva braon boje i lišće razvije kružne svetle tačke, reč je o bakterijskom napadu. Zato je bitan međuredni razmak između biljaka kako lišće ne bi prenelo infekciju na drugu biljku.

Berba

Kada je visina stabljika minimum 15 centimetara od dna do prvih listova, tada su spremne za konzumiranje. Ukoliko nećete pojesti ceo celer odjednom, možete da odsečete pojedinačne stabljike, a prvo uzmite one sa spoljne strane. One imaju jaču zelenu boju i jači ukus, dok su stabljike sa unutrašnje strane svetlije boje i slađe.

Čuvanje

Kako bi celer ostao svež u frižideru i do dve nedelje, skinite listove, zamotajte stabljike u vlažni ubrus i zatvorite u plastičnu kutiju. Držite ga u odeljku frižidera za povrće. Lišće celera takođe možete konzumirati u salati ili kao dodatak jelima sa špagetama i pastama.

Ukoliko želite da zamrznete celer možete da ga izrežete na manje komade, blanširate u ključaloj vodi jedan minut, ubacite u ledenu vodu, izvadite, pustite da se osuši i spakujete u kese za zamrzivač.

Izvor: Gardeners path

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica