Kako se gaji aromatična biljka komorač

Kako se gaji aromatična biljka komorač

Komorač - © Pixabay

Komorač ili morač (Foeniculum vulgarre) je medonosna biljka čija glavica se može koristiti za pravljenje mastike. Sve što treba znati o gajenju ove biljke možete pronaći u daljem tekstu.

Upotreba

U ljudskoj hrani se koristi još od starih Egipćana, Kineza i Indijaca. Postoje dve podvrste. Prva je lišćar, a druga sa zadebljalim sočnim lisnim drškama grupisanim u glavicu sličnoj crnom luku, bez ovojnih listova. Najviše se gaji kao jednogodišnja biljka.

Stablo sa cvetovima dostigne do 2 m. Zbog toga što je izuzetno aromatična biljka koristi se u malim količinama, može se reći kao začin. Lišće se upotrebljava u salatama, varivima kao što se upotrebljava peršun i celer, a glavica barena, može začinjena sirćetom i uljem.

Kao začin ili eterično ulje – upotreba i gajenje komorača sve popularnije

Priprema zemljišta i đubrenje

Osnovna obrada se izvodi u jesen na dubinu do 30 cm. Pre osnovne obrade se ravnomerno rasporedi po površini parcele 30-40t/ha dobro zgorelog stajnjaka i 500 kg/ga NPK 15:15:15. Na isto mesto se može sejati nakom najmanje 3-4 god. U gramu semena ih ima 200-300. Ako se koristi precizna sejalica za sitno seme ide 3-4 kg/ha, dok ručnom setvom treba da se upotrebi 6-10 kg/ha semena. U lejama se troši 1-2 gr po metru kvadratnom. U rano proleće kada mašine mogu da uđu u parcele počinje se u dobro pripremljeno zemljište sa setvom.

Sadnja

Međuredno rastojanje je 60-70 cm, a u redu 20cm. Dubina setve je 1-2 cm. Rasad se rasađuje kada je visine 10-15 cm. Rasađuju se na istu dubinu kao što su bili u leji. Pre rasađivanja lišće se skraćuje. Glavica se formira iznad površine zemlje.

Nega i skadištenje

Mere nege sastoje se u proređivanju, okopavanju radi zaštite od korova i razbijanja pokorice, navodnjavanju i zaštite od bolesti i štetočina. Navodnjavanje dosta utiče na visinu prinosa. Ako ima navodnjavanja može se gajiti i kao drugi usev nakon skidanja ranog povrća. Prinos po hektaru može biti od 40-60 t glavica. Seme se koristi kao dodatak hlebu, za aromatične čajeve, a može se iz njega izdvojiti eterično ulje.

Pravilnik za udruženu sadnju biljaka


Morač se mora reći ima dug period cvetanja pa svoje mesto nalazi i kao medonosna biljka. Koristi se i u proizvodnji mastike.

Da bi se čuvao duže posle berbe u hladnjačama je potrebno održavati temperature na 0⁰C i oko 95 % vlažnosti vazduha.

Kod nas se ne gaji na velikim površinama, ali sa razvojem turizma po manjim mestima i poljoprivrednim gazdinstvima biće svakako sve više tražen pa samim tim i gajen. Zbog svoje upotrebe u ljudskoj ishrani i farmaciji treba ga takođe što više gajiti u organskoj proizvodnji.


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: dipl. inž. Miloš Nikoletić PSSS 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica