Kako da proizvedete rasad BATATA!

Kako da proizvedete rasad BATATA!

Rasad batata možete da kupite, ali je mnogo veće zadovoljstvo kada ga sami proizvedete. Slatki krompir – batat dolazi u dva osnovna oblika: sorte koje se uzgajaju zbog svog jestivog korena i sorte uzgajane zbog ukrasne loze. Obe vrste pripadaju vrsti Ipomoea batata, nežnoj trajnici koja se inače uzgaja kao jednogodišnja biljka. I ukrasne i jestive sorte se lako uzgajaju u saksijama.

Kako se gaji batat

Obe vrste najbolje rastu u sunčanim uslovima. Ako želite da uzgajate jestivi batat, biće vam potrebno otprilike 90 do 170 dana, u zavisnosti od sorte. U nekim delovima zemlje, to znači da započnete svoje biljke u zatvorenom prostoru oko šest do 12 nedelja pre predviđenog datuma poslednjeg mraza u proleće da biste imali dovoljno dugu sezonu rasta.

Rasad slatkog krompira je široko dostupan u prodaji na proleće. Međutim, možete lako i sami lako da ih ga uzgajate, koristeći momenat kada batat krene da klija.

Šta vam je potrebno za rasad batata?

⇒Alat:

Nož

Staklene posude/tegle

Plitka posuda

⇒Materijali:


Krtole batata

Čačkalice

Zemlja


Saksije

Đubrivo sa sporim oslobađanjem (opciono)


Postupak

1. korak: pripremite krtole

Za početak potražite čvrst batat bez oštećenja. Bolje je da nisu bili u frižideru, već na sobnoj temperaturi. Koristite oštar nož da isečete krtole na komade samo nešto manje od otvora na staklenoj posudi.

Zatim pronađite sredinu svakog komada batata i umetnite tri ili više čačkalica u njega; trebalo bi da idu oko 1.5 do 2.5 cm u krtolu. Razmaknite čačkalice ravnomerno po obimu gomolja. Ako je krtola previše tvrda, tankim ekserom možete napraviti malu rupu, a zatim u nju zabiti čačkalicu.

Gajenje slatkog krompira: Batat dobro podnosi sušu

2. korak: postavite krtole u vodu

Stavite svaku krtolu tako da čačkalice leže na ivici tegle sa šiljatim krajem batata okrenutim nadole. Napunite teglu sa dovoljno vode da pokrije donju polovinu krtole. Zatim stavite teglu na osunčanu prozor i menjajte vodu svakih nekoliko dana. Vodite računa da dno batata bude potopljeno u vodu.

Može proći nekoliko nedelja ili čak mesec dana pre nego što vidite da klice niču iz vrha batata. Pojedinačne izdanke ćete koristiti za stvaranje novih biljaka slatkog krompira.

Savet: ako je vaša voda iz slavine puna hlora i drugih aditiva, to može sprečiti klijanje batata. Ako krtole ne klijaju, vodu iz slavine zamenite destilovanom vodom.

3. korak: odvojte izdanke

Kada batat počne da proizvodi izdanke, pažljivo odvojite svaki komadić od batata laganim okretanjem. Stavite svaki izdanak u plitku posudu sa dnom potopljenim u vodu i listovima koji vise preko ivice posude. Novi koreni će početi da rastu sa dna izdanka u roku od nekoliko dana.

Kada je nov koren dugačak oko 2.5 cm, izdanci se mogu posaditi u saksiju. Odbacite sve izdanke koja venu ili koja nisu dali korenje.

Rasad batata

4. korak: posadite izdanke u saksije

Ako uzgajate jestivi batat, trebaće vam velika saksija sa drenažom kako bi se omogućio adekvatan prostor za rast batata.

Da biste ga posadili, napunite posudu visokokvalitetnom zemljom dok ne dostigne oko 2.5 cm ispod oboda. Nemojte čvrsto stiskati tlo; krtolama je potrebna rastresita zemlja da bi narasli veliki. Umešajte đubrivo sa sporim oslobađanjem u zemlju ako već ne sadrži đubrivo. Zatim napravite rupu u sredini zemlje, dovoljno duboku da pokrije korene klizača. Lagano stavite jedan ili dva izdanka u rupu i dobro potapkajte zemlju oko njih. Uverite se da nema vazdušnih džepova u blizini korena. Temeljno zalijte.

Stavite svoju saksiju na sunčano, zatvoreno mesto i održavajte zemlju vlažnom, ali ne natopljenom. Da biste testirali nivo vlage, zabijte prst u zemlju do drugog zgloba. Ako je zemlja suva, dodajte vodu. Ako je prst vlažan na vrhu, sačekajte da se osuši.

5. korak: iznesite batat napolje

Batat voli toplo vreme, pa se uverite da je sva opasnost od mraza prošla pre nego što svoje nove biljke stavite napolje. Najbolje je da su temperature konstantno bile najmanje 20 stepeni nekoliko dana zaredom. U očvršćavanju novih biljaka pomaže postepena aklimatizacija na otvorenom pre nego što ih stavite na svoja stalna mesta.

Slatki krompir možete ubrati u bilo kojoj fazi i on će biti jestiv. U svakom slučaju, batat treba ubrati pre prvog jesenskog mraza. Da biste dobili najviše ukusa od svog slatkog krompira i produžili mu rok trajanja, osušite ga na toplom i suvom mestu 10 do 14 dana pre jela.

Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica