Izduživanje PLODA PARADAJZA u plasteniku – Sprečite ovo adekvatnom temperaturom!

Izduživanje PLODA PARADAJZA u plasteniku – Sprečite ovo adekvatnom temperaturom!

Dejan Živković iz Trbušnice se već dugi niz godina bavi povrtarstvom. Svoje proizvode prodaje u maloprodajnim objektima i restoranima. Ovog vikenda bili smo u poseti Dejanu i on nam je tom prilikom otkrio koja je idealna temperatura vazduha i zemljišta u plasteniku ali i kako napreduje eksperiment sa jagodama.

,,Trenutno u ovam plasteniku je 20 °C, ali pošto će uskoro pasti mrak moraćemo da spustimo temperaturu još niže da ne bi došlo do izduživanja paradajza koji je pikiran, znači uskoro ćemo spustiti temperaturu na 17  °C. Ložimo pomoću kotla, sa prirodnim materijalima koje imamo.“, kaže Dejan.

Do kad će Dejan morati da loži je diskutabilno, ali dok je god temperatura ispod 15°C loženje će biti neophodno.

I pored niskih temperatura prethodnih dana, Dejan je uspeo da sačuva krastavac i da on nikne do određene veličine. Ovaj domaćin otrkio nam je kako je to uspeo.

,,Grejem zemlju ispod korena krastavca duž celog reda i povratnim crevom grejem vazduh. Njemu je dovoljno da ima oko 20 °C da bi koren mogao da upija hranljive materije.“, dodaje Dejan

Dok smo bili u poseti ovom domaćinu primetili smo da u jednom od plastenika gaji i jagode. Zbog truljenja paradajza prethodnih sezona, Dejan se odlučio da ovde posadi neku drugu kulturu i odluka je pala na jagode i zelenu salatu.

,,U jednom od plastenika je bio paradajz ali ja nikako nisam uspevao da skinem rod sa njega zbog prevelike truleži. Koliko god da sam mu ja davao kalcijuma kroz sistem nisam uspeo to da eliminišem. Iz tog razloga odlučio sam da u ovaj plastenim posadim zelenu salatu i jagode. Sa sadnjom jagoda sam dosta zakaznio pa ne znam da li će biti ploda ali što se tiče zelene salata, ona je uspela i ovo zemljište joj odgovara.“, zaključuje Dejan.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica