Svet poljoprivrede Prodavnica

Izbor iskusnih povrtara: Hibridi paradajza vrhunskog kvaliteta i ukusa

Proizvodnja paradajza može da bude veoma unosan posao, pod uslovom da se odlučite za hibride sa kvalitetnim i ukusnim plodovima koji će zadovoljiti potrebe kupaca na tržištu. Povrtari sa kojima smo mi razgovarali odlučili su se da gaje hibride kompanije Holland Angro. A, evo i zbog čega.

Reč je o hibridima paradajza koji podnose velike temperaturne razlike, lepo se razvijaju i savršenog su ukusa. Kako nam Radoslav Miloradović iz Duboke prenosi, prvo njih na pijaci proda, pa se tek onda kupci kupuju druge hibride.

Radoslav je izdvojio nekoliko sorti sa kojima je posebno zadovoljan. To je najpre paradajz u obliku paprike, a kaže da je u pitanju najslađi paradajz koji je do sada uzgajao.

Drugi je VP1 – roze paradajz koji je identičan starinskom paradajzu, i po mirisu i po ukusu i kod njega ne postoji takozvana „bela žila“. Treći hibrid sa kojim je Radoslav izuzetno zadovoljan je VP2 i to zbog krupnoće koja je preko 300g, izuzetnog je ukusa i bez „zelene kragne“ i zelenog semena.

„Još jedan paradajz koji sam dobio da probam je paradajz šljivar. Krupnoće je oko 250g po plodu. On se čini da je mali, ali je zapravo pun. Nema vodečisto meso“, objašnjava nam Radoslav.

Foto: Agromedia, 2021, sva prava zadržana

Marica Topalović iz Grabovca uvek proizvodi ono što može dobro da proda na pijaci i zbog čega su kupci zadovoljni, a to je baš ovaj paradajz.

Saša Bocić iz Skobalja izdvaja VP1 roze paradajz, uz napomenu o tehnologiji uzgoja, a to je da je neophodno da se smanji navodnjavanje, kao i količina azota i tada se dobijaju vrhunski plodovi. Prinos po biljci je od 7 kg do 11kg, u zavisnosti koliko se ostavi cvetnih grana. Saša je prezadovoljan, a problema sa prodajom nema. Iste utiske o ukusu VP1 hibrida paradajza sa nama je podelio i Dušan Đurić iz Grabovca.

Kompanija Holland Angro od početka prati svetske trendove u povrtarstvu, a posebno što se tiče proizvodnje paradajza u zatvorenom prostoru.

Foto: Agromedia, 2021, sva prava zadržana

VP2 je naslednik VP1, genetika je slična. Plodovi su jako slični, stim što je VP2 krupniji, ali i kasniji. Ima malo deblju pokožicu i otporniji je na pucanje“, objašnjava nam Katarina Bjelivuk iz kompanije Holland Angro.

Jangcy je pink šljivar i ima jako dobro zametanje, odličan ukus i jako privlačnog izgleda za kupce.

Svi proizvođači paradajza sa kojima smo razgovarali jako su zadovoljni saradnjom sa kompanijom Holland Angro, ističući da su uvek tu za sve što im je potrebno, da imaju pomoć njihovih savetnika, a prezadovoljni su kvalitetom hibrida, jer uvek mogu da prodaju svoje proizvode.

„Ja 20 godina prodajem na pijaci. Uvek prvim prodam svoju robu i idem kući“, zaključuje Radoslav.

Sagovornici:
Radoslav Miloradović, Duboka
Marica Topalović, Grabovac
Saša Bocić, Skobalj
Dušan Đurić, Grabovac
Katarina Bjelivuk, Holland Angro

Komentari