Imate baštu u senci? Ovo POVRĆE možete da gajite!

Imate baštu u senci? Ovo POVRĆE možete da gajite!

Imate vrt u senci? Ovo je povrće koje možete da gajite - © Pixabay

Ukoliko želite da uzgajate povrće, a imate vrt koji je delimično u senci, važno je da znate da postoje vrste koje mogu da se gaje i na takvim mestima. Ovo povrće osiguraće rod svake godine jer ne traže ni puno nege, ni puno održavanja.

Bašte u senci su prilično česta pojava, naročito kada je reč o urbanim baštama gde je prostor ograničen i gde su zgrade ili drugi objekti koji zaklanjaju sunce. Ako je bašta u senci, to ne znači da ne možete da gajite povrće. Naprotiv. U nastavku je lista povrća koje može uspešno da se gaji i u onim delovima bašte ili terase do kojih ne dopire puno sunca.

Zelena salata

Zelena salata je jedno od najlakšim povrća za sadnju i uzgoj, a ne traži puno sunca. Potrebno joj je samo nekoliko sati sunčeve svetlosti dnevno, a savršeno je povrće za uzgoj na malom prostoru.

Rukola

Rukola se gaji isto kao zelena salata, te ih možete posaditi jedne pored drugih. Rukoli je potrebno samo 1-2 sata direktne sunčeve svetlosti dnevno, ali čak i ako nemate sunce, ona će i dalje da raste u potpunoj hladovini. Ukusna i zdrava, rukola nije zahtevna za gajenje.

Potočarka

Potočarka je prekrasno povrće koje raste u gotovo svim uslovima i od nje se mogu napraviti zadivljujuće salate! Jedino što traži je obilje vode. Potočarka je ukusna i veoma lekovita biljka i nepravedno je zapostavljena na našim trpezama, a i u baštama. 

Imate vrt u senci? Ovo je povrće koje možete da gajite - © Pixabay

Brokoli

Brokoli traži negu, ali samo nekoli sati sunca dnevno. Potrebno je redovno zalivanje i prihrana. Ako niste znali, listovi brokolija, koje uvek bacamo, neverovatno su zdravi.

Karfiol

Karfiol raste pod istim uslovima kao i brokoli, pa ih možete posaditi jedan pored drugog. Raste odlično na terenima gde nema puno sunca. Saznajte sve što treba da znate o gajenju karfiola.

Endivija

Endivija je još još jedno povrće iz porodice salata. Takođe ima male zahteve za suncem i laka je za uzgoj.  

Cvekla

Cvekla je povrće koje dobro podnosi hladno vreme i ne traži puno sunca. Možete je saditi sukcesivno do kraja maja, tako da stiže u nekoliko navrata. Cvekla je puna vitamina, a laka za gajenje.


Imate vrt u senci? Ovo je povrće koje možete da gajite - © Pixabay

Grašak

Grašak može da se gaji u polusenci, ali će slabije uspevati nego na suncu. Ne zahteva puno prostora.

Rotkvica

Reč je o biljci koja takođe ne traži puno nege. Bitno je da se stalno zaliva i da zemlja bude mekana kako bi mogla da se razvija. Rotkvica otvara apetit i lako se gaji.


Spanać

Spanać je isto biljka koja ne traži puno sunca, a ni ne zauzima puno prostora.

Izvor: Plant Instructions


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica