Gajenje povrća u niskim tunelima – Biljke su zaštićene i razvijaju se brže

Gajenje povrća u niskim tunelima – Biljke su zaštićene i razvijaju se brže

Gajenje povrća u niskim tunelima - © Pixabay

Retki su oni poljoprivrednici koji misle da je sezona za sazrevanje biljaka dovoljno duga. Na njihovu sreću ipak postoje načini da se dozrevanje biljaka pospeši odnosno produži, a to je pre svega pomoću niskih tunela. Napravljeni od laganih i propustljivih materijala kao što su polipropilen ili poliester, niski tuneli mogu da se postave direktno preko biljaka, a mogu biti pričvršćeni i žicama. Niski tuneli se prave u različitim debljinama za zašttu biljaka od različitih temperatura.

Najtanje leje se još nazivaju i plutajući tuneli koju propuštaju vazduh, vodu i do 85% dnevne svetlosti. Oni mogu da zaštite biljke od ne tako niske temeprature smrzavanja, ali su zato odlična barijera za sprečavanje mnogih štetočina.

Kada postavljate leje od najlona ostavite dovoljno prostora za vaše biljke da mogu slobodno da rastu i razvijaju se. Takođe, pokrijte ivice najlona sa dovoljno zemlje i dobro ih pričvrstite kako ih ne bi oduvao vetar.

U niskim tunelima možete gajiti biljke kao što su šargarepa ili luk tokom cele sezone. Sa ostalih povrtarskih kultura kao što su kupus ili mahunarke, skinite najlon čim one porastu dovoljno i onda kada svaka opasnost od štetočina prestane. Tikva, na primer, mora biti otkrivena kada dođe vreme za njeno oprašivanje od insekata ili se to mora uraditi ručno. U periodima jakih vrućina potrebno je pomeriti najlon kako ne bi došlo do uvenuća biljaka od prevelike toplote.

Poljoprivrednici mogu koristiti i deblje najlone za pravljenje leja. Tako će omogućiti biljakama da se što duže razvijaju i nakon što prestane lepo i toplo vreme u toku jeseni. Ovakve leje mogu da pruže biljkama do 8 stepeni višu temperaturu nego što je spolja. One, takođe, blokiraju veći deo sunčeve svetlosti, tako da biljke unutar ovih leja možda neće moći tako brzo da se razvijaju. Sličan efekat može se postići ako stavite 2 sloja tanjeg najlona.

Niski tuneli koji su napravljeni od plastike zahtevaju više pažnje prilikom održavanja zato što temperature ispod ovih najlona mogu biti i do 30 stepeni više od spoljnih. Potrebno je da ih provetravate tokom toplih dana i da ih zatvarate opet tokom noći. Vodite računa o postavljanju žica, da ne bi bile previše blizu biljaka i kako ih ne bi oštetile.

Gajenje povrća u niskim tunelima - © Pixabay

Dodatni saveti za održavanje niskih tunela

  • Leje od najlona dostupne su u malim parčićima tako da vam neće biti toliko teško da ih postavite, mada je isplativije da kupite jednu veliku rolnu i da je onda seckate kako vi želite.
  • Najlakši i najbrži način da pričvrstite najlon jeste pomoću kamena i zemlje, mada i ovo nekada nije baš najbolje rešenje, jer kamenje može brzo da pocepa najlon. Umesto toga možete probati da ih pričvrstite sa napola punim bocama vode ili da napravite džakčiće napunjene peskom ili zemljom.
  • Lukovi od žice, koje možete kupiti u poljoprivrednim apotekama ili da ih napraviti sami, su idealan način da napravite potporu za najlon. Ukoliko želite sami da ih napravite potrebno je da ih savijete u lukove, a zatim da ih zabijete u zemlju. Stavite veće kamenje pored njih kako se ne bi iščupale iz zemlje.
  • Ukoliko vam se najlon pocepao na nekoliko mesta nemojte paničiti, već uzmite konac koji koristite za čišćenje zuba i zakrpite pocepana mesta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica