Svet poljoprivrede Prodavnica

Gajenje graška: Plodored ključan za dobar prinos

Grašak najbolje uspeva na lakšim, plodnijim strukturnim zemljištima, slabo kisele do neutralne reakcije. Obavezno se gaji u plodoredu i na istu površinu može doći svake četvrte godine.

 

Plodored ključan za gajenje graška - © Agromedia

Obrada zemljišta i setva

Obrada zemljišta za prolećnu setvu zahteva jesenje oranje, a brazde se ostavljaju otvorene preko zime. U rano proleće se zatvaraju brazde, i rastura mineralno đubrivo NPK 8:16:24 u količini 500kg/ha na srednje plodnim zemljištima.

Setva graška se obavlja žitnom sejalicom, red od reda na udaljenosti 15-20cm, rastojanje zrna unutar reda 4-5cm, a dubina 3-4cm. Norma setve zavisi od apsolutne mase zrna i prosečno iznosi 260-300kg/ha. Nakon setve obavezno se obavlja valjanje, da se uspostavi kontakt semena sa zemljištem i istisnu vazdušni džepovi, a ujedno ravnanje terena da se lakše obavi kombajniranje graška.

Mere zaštite

Dva dana nakon setve obavlja se tretman zemljišnim herbicidom, tačnije pre nicanja useva. Nakon nicanja prati se usev i prisutnost korova, ponekad je potrebno uraditi korektivni tretman korova, ako su prisutni u većem broju na parceli.

Plodored ključan za gajenje graška - © Agromedia

Tokom vegetacije obavlja se zaštita semenskog graška od bolesti (plamenjača i druge) i insekata (graškovog žiška, lisnih uši i slično). U ovom periodu grašak je najosjetljivi na nedostatak vlage u fazi cvetanja, zametanja mahuna i nalivanju zrna i ako tada nema vlage evidentno se smanjuje prinos po hektaru.

Kada grašak uđe u fiziološku fazu zrelosti, to je obično krajem juna, početkom jula i vlaga je nešto iznad 13 odsto, obavlja se njegova žetva. Pri toj vlazi manji su gubici semena (osipanje) tokom žetve.

Nakon kombajniranja seme se prirodnim putem dosušuje, odnosno obara se vlaga ispod 13 odsto, obično na 11-12 odsto. Nakon te faze obavlja se dorada, laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i njegovo pakovanje. Grašak se deklariše i pakuje u vrećice po 250 grama i stavlja u promet(prodaju).

Autor: Mr Ratko Dimitrić, Poljoprivredni institut RS

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari