Evo kako da ZAŠTITITE povrće od žičnjaka

Evo kako da ZAŠTITITE povrće od žičnjaka

Svakako da početak proizvodnje povrća kreće tako što prvo obezbedimo seme ili rasad biljaka planiranih za uzgoj. Druga veoma značajna aktivnost jeste osigurati adekvatne zemljišne uslove gde ćemo posaditi ili posejati planirano povrće..Iz tog razloga potrebno je skrenuti pažnju na vrlo važan problem koji može da se javi na samom početku uzgoja i dovede do propadanja istog.

žičnjak u zemlji

Taj problem su zemljišne štetočine. Zaštita mladih biljaka (rasada) i semena povrtarskih vrsta obavezna je mera. Oštećenja su najčešće vidljiva na semenu povrća, klijancima, korenastom povrću, krtolama krompira, ali i na ratarskim okopavinama.

Zbog čega primeniti Galition ultra?

U povrću štete pretežno uzrokuju larve skočibuba. Poznatije su kao žičnjaci, a u pitanju je polifagna štetočina čija ishrana obuhvata podzemne delove biljaka (koren). Mogu u potpunosti uništiti mlade klijajuće biljke. Kod biljaka koje su razvile koren, često ne uzrokuju potpuno sušenje, ali napadnuti delovi nisu u mogućnosti da daju adekvatan prinos i kvalitet plodova.

Oštećenja izazivana žičnjacima često su otvor zemljišnim oboljenjima poput zelenog uvenuća, plamenjača i drugima, što dovodi do potpunog propadanja biljaka.

Rovac na zemlji

Prilično velike gubitke mogu napraviti i rovci. Reč je o krupnom insektu koji se razvija i živi na mestima gde se nalazi stajnjak. Najveće štete pravi ukoliko se povrće sadi u blizini stanjaka i na njivima gde je on korišćen. Pod zemljom prave hodnike i hrane se korenom što rezultira sušenjem useva.

Jedna od najzastupljenijih mera za suzbijanje pomenutih štetočina jeste primena zemljišnog insekticida. Inače, pored navedene hemijske mere, plodored predstavlja značajnu aktivnost u borbi sa mnogobrojnim štetnim agensima, uključujući i zemljišne štetočine.

Galition ultra je insekticid, u čijem sastavu se nalazi specijalni nosač, što omogućava efikasno rešavanje najznačajnije zemljišne štetočine i obezbeđuje dugotrajnu zaštitu. U usevu paradajza primenjuje se u količini primene od 12-15 kg/ha.


Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Sponzorisan članak: Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica