Svet poljoprivrede Prodavnica

Dani polja krompira kompanije Arum u okolini Čačka

Na oglednom polju u dolini Zapadne Morave, nedaleko od Čačka, u selu Kukići organizovani su Dani polja krompira kompanije Arum.

Prezentovali smo 26 sorti, najveća grupa su rane i srednje-rane sorte koje su najzastupljenije u ovom kraju. Sve rane sorte su dobro rodile, to su npr. Riviera, Arizona, od crvenih krompira, to je Esmee. Sve što ljudi ovde gaje odlično je rodilo, danas su imali priliku da uporede njihove sa rezultatima na oglednom polju i videli su da je to gotovo isto. Prezentovali smo i neke nove hibride koji će se tek pojaviti na tržištu“, ističe dr Živko Bugarčić.

Reč je o sortama najvećeg evropskog i svetskog proizvođača semenskog krompira, kompanije AGRICO iz Emelorda.

Krompir - © Agromedia

U Srbiji poljoprivredna industrija veoma napreduje, poljoprivrednici postaju sve veći profesionalci u svom poslu, delimično i zahvaljujući podršci stručnjaka, kakvi naprimer dolaze iz kompanije Arum. Ova godina je bila veoma teška za proizvodnju u celoj Evropi. U Srbiji, posebno ovde, u okolini Čačka, krompir je zaista u dobroj kondiciji, to smo jasno videli danas na ovim ogledima, rezultati su izvanredni. Prinosi su oko 50 do 60 tona po hektaru, što je veoma dobro ako uporedimo sa rezultatom proizvodnje u drugim evropskim zemljama, gde su maksimalni prinosi uglavnom oko 40 tona po hektaru“, rekao je za Agromediju Martijn Dekkers iz kompanije AGRICO Emmeloord.

Ovo je najbolji crni luk za skladištenje

Arum testira i donosi najkvalitetnije sorte iz inostranstva, ali uvek nastoji i da bude u skladu sa zahtevima tržišta.

Bitno je da vidimo šta je to što može da se ponudi supermarketima. Popularna su mala pakovanja, sorta koja je idealna za to je Konstanca, ona je odličnog konzumnog kvaliteta i tražena je veoma na tržištu“, objasnio je dr Živko Bugarčić.

Dr Živko Bugarčić - © Agromedia

Mirko Drašković iz Ivanjice gaji krompir na površini od 48 hektara, čak devet godina za redom bio je republički rekorder u proizvodnji u Srbiji.

Proizvodimo desetak sorti koje prodaje Arume, sarađujemo više od 15 godina i jako smo zadovoljni. Nije bilo problema što se tiče zdravstvenog stanja semena i imamo jako velike prinose“, pohvalio se Drašković. 

Ivan Karaklajić kaže da ne pamti bolju godinu za proizvodnju krompira u brdsko-planinskom predelu.

Ove godine smo zadovoljni prinosima, pogotovo zbog sorte Agria koja se gaji kod nas, po prvi put ćemo imati veći od 35 tona bez navodnjavanja, jer nemamo vodu na našem području“, objasnio je Karaklajić.

Posle obilaska ogledne parcele, druženje je nastavljeno u restoranu, gde su u prijatnom ambijentu okupljeni poljoprivrednici razmenjivali znanja i iskustva, aktivno učestvovali u diskusiji sa stručnjacima iz kompanije Arum i još jedanput obeležili i proslavili uglavnom dugogodišnju saradnju.

Sagovornici:

Dr Živko Bugarčić, Arum

Martijn Dekkers, AGRICO Emmeloord

Zoran P. Puača, direktor kompanije Arum

Mirko Drašković, poljoprivrednik iz Ivanjice

Ivan Karaklajić, poljoprivrednik

Komentari