CENA PARADAJZA PRENISKA! – Povrtari ljuti, domaćice jedva dočekale!

CENA PARADAJZA PRENISKA! – Povrtari ljuti, domaćice jedva dočekale!

Paradajz se u leskovačkoj kotlini ove 2022. godine gaji na površini od oko 2 hiljade i sto hektara, od kojih više od 80 odsto u plasteničkoj proizvodnji. Po oceni stručnjaka iz PSSS u Leskovcu rod u drugoj berbi paradajza je sasvim solidan, a otkupna cena trebalo bi da bude nešto veća od 50 dinara poi kilogramu.

paradajz u kutijama kartonskim

Tokom poslednjeg pijačnog dana na leskovačkoj zelenoj pijaci, u kojoj se snabdeva više od polovine stanovnika ovog grada, cena paradajza kretala se od 40 do 60 dinara po kilogramu. Paradajz slabijeg kvaliteta mogao se kupiti i po ceni od 30 dinara. Tako niske cene izazvale su nezadovoljstvo prodavaca na leskovačkoj Кvantaškoj pijaci ali i kod većine uzgajivača ranog povrća u leskovačkom Pomoravlju. Međutim, to je podstaklo brojne domaćice u ovom kraju da započnu nešto raniju pripremu zimnice.

„Trenutna prodajna cena paradajza iz druge berbe ne može da pokrije naše troškove proizvodnje.Na našim pijacama ponovo se nudi i paradajz iz uvoza,što nam je dodatni problem u plasmanu“,ističu za medije u porodici Trajković u selu Gornje Кrajince, povrtarskom naselju na levoj obali Južne Morave.

Niske cene paradajza, papričice, peršuna i drugog povrća podstakle su većinu leskovačkih domaćica da započnu kampanju pripreme zimnice, upakovane u teglama i flašama.

Trenutna cena paprike ajvarke kreće se na leskovačkim pijacama od 80 do 120 dinara po kilogramu. Ljute papričice se mogu kupiti po ceni od 5 do 8 dinara po komadu. Veza peršuna je od 20 do 30 dinara po vezi. Velika je ponuda plavog patlidžana, šargarepe, celera idrugog povrća kod kojih cene miruju i na nivou su prošlogodišnjih.

paradajz na gomili

Ipak najveće interesovanje je za leskovački paradajz. Iz lokalnog udruženja uzgajivača opet najavljuju proteste zbog niskih cena. „Кilogram paradajza ovde preko puta nas, na jedva pedeset metara od pijace,u hipermarketu košta oko 100 dinara,slabijeg je kvaliteta od ovog na mojoj tezgi. Otkupna cena paradajza bi trebalo da bude oko 80 dinara po kilogramu, a ne 20 do 30 dinara…“, ističe rezignirano jedan od prodavca povrća na pijaci u ulici Кralja Petra Prvog u Leskovcu.

Sa ovim mišljenjem se donekle slažu i pojedini leskovački poljoprivredni stručnjaci.


“U prvoj berbi paradajz je išao kupcima u Hrvatskoj i u Crnoj Gori po povoljnim otkupnim cenama. Druga berba paradajza je prebogata, imamo paradajz iz plastenika i iz sadnje na otvorenom i otkupne cene su zaista niske. Očekujemo da treća berba paradajza u naredna dva meseca pred nama bude sa znatno većim veleprodajnim cenama“, rekao je između ostalog ovim povodom za lokalne medije Dalibor Cvetković uvaženi stručnjak povrtarstva iz leskovačke Poljoprivrednoi-savetodavne struzčne službe.

Bilo kako bilo ovakvim cenama paradajza najviše su se obradovale leskovačke domaćice pa se u dvorištioma u južnom delu grada uveliko pripremaju tradicionalne zimske đakonije od paradajza, paprike i drugog ranog povrća.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica