Besplatni plastenici u Kumanu za mlade poljoprivrednike

Besplatni plastenici u Kumanu za mlade poljoprivrednike

Mladi poljoprivrednici će zahvaljujući projektu „Poljoprivredni inkubator za mlade na selu” u naredne dve godine uzgajati poljoprivredne kulture u plastenicima na periferiji Kumana. Ugovori između predstavnika Opštine Novi Bečej i troje mladih poljoprivrednika svečano su potpisani u sredu, 28. juna.

Mladi dobili besplatne plastenike u Kumanu - © Agromedia

Tom prilikom, koordinator projekta, Kristijan Lukić istakao je da je zadovoljan rezultatima i da je udruženje kojim rukovodi pre svega udruženje koje se brine o statusu mladih u lokalnoj zajednici. Dodao je da će Omladinski klub i u narednom periodu razvijati projekte usmerene ka unapređenju položaja mladih, posebno programe koji uključuju međusektorski pristup rešavanju problema, kao što je problem koji se tiče zapošljavanja mladih.

„Danas su potpisani ugovori sa tri mlade osobe koje će koristiti poljoprivredne inkubatore i samim tim stečeno znanje praktično primeniti. Nadamo se da će iskustvo koje budu dobili u periodu od dve godine, koliko traje mentoring, značajno uticati na to da se odvaže i izrade svoje plastenike kako bi nastavili da se bave proizvodnjom povrća. Pored kompletne infrastrukture, obezbeđen je i sadni material za korisnike inkubatora. Paradajz je već zasađen u plastenicima i sad preostaje da pratimo rad mladih”, ističe Kristijan Lukić.

Mladi dobili besplatne plastenike u Kumanu - © Agromedia

Sami plastenici finansirani su sredstvima Ministarstva omladine i sporta i oni su sada, nakon realizovanog projekta prešli u vlasništvo Opštine Novi Bečej koja će se dalje starati o plastenicima, ali i mladima koji u njima rade. Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine naglasio je da je ovo drugi projekat ovakve vrste na teritoriji opštine, prvi je sproveden kroz program USAID-a.

„Ovaj poljoprivredni inkubator je drugi za opštinu Novi Bečej i predstavlja šansu da naši sugrađani dobiju besplatno plastenike i rasad i da ulože samo svoj rad, znanje i iskustvo i pritom budu kompitabilni i imaju mogućnost da sami zasnuju svoju proizvodnju što vidimo i kao najveći benefit ovog projekta.

Duško Matić jedan je od ratara koji su prošli obuke tokom ovog projekta. Prema njegovim rečima, veoma je zahvalan na ukazanoj šansi, a ideju da se uključi u ovakav posao dobio je radeći za privatnika.


Mladi dobili besplatne plastenike u Kumanu - © Agromedia

„Radio sam ovakav posao kao radnik jednom drugom gazdi. Video sam da je isplativo, ali ljudi ne smeju da se upuste u ovaj posao sami. Ja sam rešio da pokušam”, rekao je Matić stojeći ispred plastenika koji će u naredne dve godine biti dom njegovih kultura. Kako kaže, planira da uzgaja paradajz i salatu i da ima roda preko cele godine, a naročito, zimi.

Opština Novi Bečej je u projektu učestvovala sa milion dinara koliko je utrošeno na infrastrukturno opremanje parcele koja je dodeljena u ove svrhe. Od navedenih sredstava uredila se lokacija – pripremilo se zemljište za postavku plastenika, uvedena je voda do svakog plastenika, izgrađeni su toaleti i postavljena je ograda.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica