Besplatne savete poljoprivrednih apotekara neće niko da sluša

Besplatne savete poljoprivrednih apotekara neće niko da sluša

Već punih 5 decenija futoški kraj je poznat po proizvodnji najboljeg domaćeg kupusa. Posetili smo poljoprivrednu apoteku u Futogu da proverimo šta se u ovom periodu godine najviše prodaje? 

 

„Sada je potražnja uglavnom za semenskom robom, mi prodajemo dosta hibrida povrća i pažnja je usmerena na to. Najpoznatiji hibridi paradajza su najpopularniji svake godine u ovo vreme, malo paprike i za rani kupus se već nabavlja seme. Godina iza nas je slabija, takva je situacija je i sa budžetom na početku ove godine, ali nadamo se da će biti bolja situacija kada krenu prve setve“, rekao je prodavac iz poljoprivredne apoteke u Futogu.

 

Poljoprivredna apoteka © Agromedia

Pored toga što se bave prodajom, u ovoj poljoprivrednoj apoteci pružaju i stručne – odnosno savetodavne usluge. A stručni saveti poljoprivrednih apotekara su veoma značajni poljoprivrednim proizvođačima. Međutim, praksa je ipak malo drugačija.

„Pored mene koji sam zaštitar, imam još tri koleginice koje su zaposlene i nažalost naši kupci nisu naviknuti da zatraže savet od sertifikovanih, fakultetski obrazovanih ljudi i zaštitara, uglavnom nas tretiraju kao trgovce i tu smo većinu slučajeva da im prodamo, dodamo robu. Retko koriste priliku da nas pitaju za savet, a još ređe da nas pozovu na teren, nadam se da će taj trend menjati“, rekao je i on i objasnio da:

Stanje u poljoprivredi je slabo zbog nedostatka znanja i stručnjaka koji će se baviti i gazdinstvima koja su mala, i oni su deo tržišta i treba im ta pomoć.  Mali poljoprivrednici treba da promene svest i da se oslone malo više na savete stručnjaka umesto što sami pronalaze rešenje na internetu ili koriste neke stare arhaične metode!“Semena u kesama © Agromedia


Promet bilo kakvog pesticida mora da ide uz savet ovlašćenog lica, apotekari u ovoj nude besplatno tu uslugu ali retki su zainteresovani. Uglavnom kupci dolaze već informisani iz drugog izvora i pazare bez dodatnih pitanja.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica