Baštenski radovi u APRILU: Povrtari spremite se za rasađivanje KUPUSA

Baštenski radovi u APRILU: Povrtari spremite se za rasađivanje KUPUSA

Početak aprila je period kada povrtari u svojim baštama vrše rasađivanje kupusa, ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju. Mi vam otkrivamo šta sve trebate da znate o sadnji rasada ove povrtarske kulture.

KupusFoto:Pixabay

Rasađujte kupus ujutro ili predveče

Za rasađivanje ranog kupusa potrebno mu je obezbediti srednje teško zemljište koje odlikuje adekvatan vodni i vazdušni režim. Važno je znati da kupus dolazi na prvo mesto u plodoredu. Zahteva veće količine azota na početku svog razvitka.

Pre sadnje je potrebno obaviti kultiviranje, odnosno drljanje zemljišta kako bi ono bilo sitne, mrvičaste strukture. Osnovna obrada zemljišta se obavlja u jesen na dubini od 30 centimetara. Zemljište treba da bude neutralne pH vrednosti.

Kada se kupus rasadi početkom aprila, on pristiže tokom juna i jula meseca. Najadekvatnije vreme za rasađivanje ove povrtarske kulture je jutro ili predveče, a potrebno ga je saditi po umereno oblačnom vremenu. Jedan dan pre rasađivanja kupusa je neophodno zaliti zemljište ili ga možete rasaditi nakon padavina.

Kupus ima velike potrebe za vodom

Rasađivanje se vrši kada biljke imaju 5,6 listova, snažne su i dobro razvijene. Odstraniti one biljke koje su bez temenog pupoljka. Kupus se rasađuje u razmaku od 40 do 50 centimetara između redova i 30 do 40 centimetara u redu, odnosno oko 50 hiljada njih po hektaru. Usađivanje se vrši do prvog lista.

Ukoliko je rasad prerastao važno je odstraniti deo lisne mase kako bi se redukovalo ispravanje vode preko lista. Ovo je potrebno učiniti i ako se rasađivanje vrši po previše toplom vremenu.

KupusFoto:Agromedia


Sadnja se vrši ručno sadiljkom, a ako su u pitanju veće površine sadilicom. Nakon sadnje ova povrtarska kultura ima veće potrebe za vodom. Par dana posle rasađivanja vrši se kontrola zasađenih biljaka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica