19. Savetovanje povrtara održano u Novom Sadu

19. Savetovanje povrtara održano u Novom Sadu

Posetili smo 19. Savetovanje povrtara u Novom Sadu, održano pod nazivom „Savremena proizvodnja povrća“. Najviše reči bilo je o preciznoj poljoprivredi, plodnosti zemljišta i merama zaštite.

Prošlogodišnja suša je dokaz da čovek, bez obzira na vrtoglavo brz razvoj tehnologije, još uvek nije jači od prirode. Ipak, kada se poljoprivrednici drže zajedno, međusobno pomažu i razmenjuju znanja i iskustva, sve je lakše. Zato su i 19. put održani Dani povrtara u Novom Sadu. Bilo je reči o preciznoj poljoprivredi u povrtarstvu, o ishrani biljaka u različitim uslovima, o primeni preparata koji poboljšavaju plodnost zemljišta i na kraju o merama zaštite

“Devetnaest godina je zaista dugačak period, čak pola nečijeg radnog veka. Ove godine teme su bile vezane za racionalnu proizvodnju povrća, s obzirom na to da imamo veoma skupe inpute , pre svega energente, potrošni materijal i radnu snagu, ove godine cilj je bio da proizvođačima damo mogućnost da racionalnije upravljaju svojom proizvodnjom u svim segmentima, kako ne bi ostvarivali manje prinose ili proizvode lošijeg kvaliteta”, izjavio je za Agromediju profesor Žarko Ilin.

Bora Samardžić iz Nemanovaca ovaj skup posećuje godinama unazad, kaže da ne pamti ovako tešku godinu u povrtarskoj proizvodnji, ali i da se nada da će u 2018. biti bolje.

“Prošla godina je bila jako izazovna, leto nam je finansijski i fizički zagorčalo život. Bilo je teško, zalivali smo 10 puta više zbog suše. Prošle godine smo bacili krompir, cena je bila 10-15 dinara na malim pijacama, mnogo se uvozi. Ali šta ćemo, mi smo istrajni u povrtarstvu, znamo da nam nema druge, guramo do kraja”, požalio nam se, a opet je i optimističan poljoprivrednik Bora Samardžić.

Subvencije nepravedno zaobišle povrtarstvo

I ove godine, Savetovanje povrtara, bila je prilika da se na jednom mestu okupe proizvođači povrća, udruženja povrtara, predstavnici zadruga i vodećih domaćih i inostranih firmi, kao i stručnjaci iz oblasti povrtarstva. Povrtari ne odustaju od svoje proizvodnje, sigurno je da je svako naučio bar po nešto, a kako je sve to izgledalo pogledajte u našem prilogu.

Sagovornici:


Prof. dr Žarko Ilin

Bora Samardžić, poljoprivrednik iz Nemanovaca

Ružica Babec, osnivač zadruge “Etnos”


recituje Gojko Teodorović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica