Svet poljoprivrede Prodavnica

PIS: Preporuka za jesenji tretman koštičavog voća

Na području Srbije koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) se, u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi u fazi od početak obezbojavanja lišća do faze 70% listova opalo.

kajsija-koštučavo-voćeKajsija - ©Pixabay

Koštičave voćne vrste se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i do sada primenjenih agrotehničkih mera nalaze u različitim fazama obezbojavanja i opadanja lišća.

Sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača gljivičnih i bakterioznih oboljenja, u fazi kada opadne oko 70% lisne mase, proizvođačima se preporučuje jesenji tretman nekim od preparata na bazi bakra.

Sprovođenje tretmana se preporučuje po suvom i mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana i uz utrošak veće količine vode kako bi se obezbedilo dospevanje depozita preparata na sve biljne delove.

Pre sprovođenja tretmana, preporučuje se i uklanjanje i uništavanje obolelih biljnih delova kao i mumificiranih plodova iz voćnjaka.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Komentari