Ovo još niste videli: DVA BRATA Lexion-a 6800 u žetvi soje

Ovo još niste videli: DVA BRATA Lexion-a 6800 u žetvi soje

Gazdinstvo Miloša Rajčevića u Apatinu prostire se na neverovatnih 2.500 hektara. Na celoj površini gaje najviše soju, nešto malo kukuruza i šećerne repe. Žetvu vrši pomoću dva moćna Lexiona-a. Pogledajte kakvo je njegovo iskustvo sa ovim mašinama.

Za svoj atar kaže da ima puno rose, pa izlaze da kose kasnije od uobičajenog vremena. Takođe, stabljika je jaka, zelena i žilava. Međutim, to ne vidi kao problem jer mašine koje koristi uspešno izvršavaju posao.

U pitanju su Claas mašine. “Od početka proizvodnje koristimo Claas mašine. Zadovoljni smo, imaju dobre rezervne delove i servisere koji su uvek dostupni.”, otkriva Miloš.

Kada je reč o karakteristikama ovih mašina, 2 Lexion-a koje koristi u žetvi imaju 4 bubnja, a poseduje i još jedan sa 3 bubnja. Ova dva “brata” imaju za oko 30% veći kapacitet od varijante sa manje bubnjeva. Bolje izvršavaju posao, što se ogleda u mogućnosti rada bez obzira na vlagu i korov.

Imaju heder širine 9.3m, 6 slamotresa, 4 bubnja, velike bunkere (jedan tip ima kapacitet 12.500l, a drugi 13.500l). Takođe, imaju brz istovar od 180 l/s i 450 konjsku snagu. Što ih čini snažnim mašinama, sa malom potrošnjom.

Lexion za 6 sati obradi i do 30ha jakih stabljiki

S obzirom na to da njegove biljke imaju jake stabljike, u polju obično provodi oko 6 do 7 sati. I za to vreme uz pomoć Lexion-a obradi oko 20 do 30ha. Ističe da bi mogao i preko 30ha kada bi soja bila suva.

Za sve proizvođače ima bitan savet: “Važno je da se žetva obavi što pre, jer što se više čeka – više zrna ispadne iz stabljike i istruli. Što dalje odmiče vreme, veći su gubici.”. Baš zato je važno da se što brže i što kvalitetnije skinu usevi.

U tome vam može pomoći ponuda mašina kompanije Almex, sa kojom je Miloš jako zadovoljan.


“Veoma sam zadovoljan pri kupovini mašina, kao i pri servisu. Preporučujem svima.”, zaključio je naš sagovornik.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica